Mađarski novinar: Orbana na vlasti održava propaganda, kupovina Euronewsa ima sličan cilj

Vesti 15. apr 202414:31 6 komentara

Fondovi bliski mađarskom premijeru Viktoru Orbanu bili su uključeni, u najvećoj tajnosti, u operaciju kupovine Juronjuza 2022. godine. "Sa tim mađarska i evropska javnost nije bila upoznata"", kaže za N1 Andraš Peto sa mađarskog portala Direkt36.

Do informacija o umešanosti Orbana u kupovinu Juronjuza (Euronews) došli su novinari francuskog Monda i mađarskog istraživačkog veb sajta Direkt36.

„Kao što je pokazalo naše istraživanje, Monda i portugalskog Ekspresa (Express), mi smo pronašli da je državni fond Mađarske pomogao da se finansira kupovina Juronjuza 2022. godine, a takođe jedan provladin biznismen koji je bio uključen u većine vladinih kampanja u Mađarskoj, posredovao je ovoj trgovini“, kazao je Peto u emisiji N1 Studio Live.

To, kako je rekao, nije bilo podeljeno sa evropskom i mađarskom publikom.

POVEZANE VESTI

„Naime, državni fond, koji se zove Fond za ekonomski razvoj, to vodi kompanija Sečenji (Szechenyi), oni su doneli ovu odluku u ranoj 2022. – da će investirati 45 miliona evra u fond koji je vodila portugalska kompanija koju predvodi čovek po imenu Pedros Vargas Santos David, za koga se ispostavilo da je sin jednog portugalskog desničarskog političara, inače dugogodišnjeg bliskog prijatelja Viktora Orbana“, naveo je Peto.

Pojasnio je: „Dakle, mađarski državni fond je uložio 45 miliona evra u fond portugalskog poslovnog čoveka koji je kupio Juronjuz tim novcem. To je taj lanac transakcije“.

Na pitanje da li je takvo poslovanje protivzakonito ili su u pitanju „rupe u zakonu“, mađarski novinar kaže da „koliko je njemu poznato, to nije ilegalno“.

„Ali jeste bilo skriveno od mađarske javnosti. Oni su investirali i čuvali čak kao tajnu i od ljudi u Juronjuzu. Direktor Juronjuza nam je rekao da nije bio u toku sa bilo kakvim novcem iz mađarskog državnog fonda u toj transakciji“, kazao je.

Napomenuo je i da je, kada je bila najavljena kupovina Juronjuza, menadžment Alpaka tvrdio je portugalskom magazinu Expresso, u decembru 2021. godine, da u preuzimanju Juronjuza nije bilo mađarskog novca.

„Sada znamo da to nije tačno“, kazao je Peto.

O tome da li očekuje da će biti pokrenuta istraga u vezi sa ovim slučajem, sagovornik N1 kaže da istrage verovatno neće biti.

„U Mađarskoj je skoro sve kontrolisano od vlasti. Ne očekujem nikakvu istragu ali mi znamo da je bilo zahteva u Francuskoj da se vrši istraga transakcija tamo, a videli smo i da su neki evropski političari pozvali EU da učini nešto, čak i da prestane sa finansiranjem Juronjuza“, rekao je.

Peto je izjavio i da je vidljiva potreba Viktora Orbana da kontroliše medije.

„Ako pogledate politički prostor Orbana vidite da je potreba da kontroliše i da ima podršku medija za njega uvek bio prioritet. On je izgradio jednu propagandnu mašinu koja mu omogućava da ostaje na vlasti, te me ne bi iznenadilo da njegove međunarodne i evropske ambicije uključuju slične namere po pitanju medija van Mađarske“, ocenio je Peto.

Kaže i da nije prvi put da je mađarska država uključena u poslove vezane za medije.

„Znamo da su provladini akteri bili uključeni u investicije u medijima u Severnoj Makedoniji, Sloveniji i u drugim zemljama. Samo je stvar u tome što je Juronjuz veoma poznatiji i veliki igrač u medijskoj sferi“, naglasio je.

U Srbiji – slično

Na pitanje da poredi da li je slična situacija u Srbiji, gde je Juronjuz u vlasništvu Telekoma Srbije, kompanije koja je pod kontrolom vladajuće, SNS partije, a koja je opet u bliskim odnosima sa Orbanom, Andraš Peto kaže da je situacija „poprilično slična“.

„Nisu mi toliko poznati detalji o srpskoj medijskoj sceni, ali čujem od kolega da je situacija loša kao i kod nas, da postoje brojni napadi na nezavisne novinare i pritisci, tako da u tom pogledu mislim da je situacija nažalost, poprilično slična“, zaključio je novinar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare