Madžarević: Televizijom i novinarstvom ovladale žene

Vesti 14. mar 202318:34 1 komentar

Nevena Madžarević, voditeljka i urednica emisije "Probudi se" na TV Nova, imala je privilegiju da bude jedina novinarka iz Srbije koja učestvuje na prestižnoj regionalnoj konferenciji „Women‘s weekend“ koja je od 9. do 11. marta održana u Rijeci, na panelu Vladarice TV ekrana.

Kako je rekla u emisiji Dan uživo, naslov panela „možda zvuči malo pretenciozno“.

„Jesam počastvovana što sam dobila priliku da predstavljam žene u srpskim medijima, podelim iskustva i susretnem se sa koleginicama iz regiona, da podelimo mišljenja, vidimo da li je u našem dvorištu isto kao u njihovom, šta možemo da promenimo… Zaista su to žene koje vladaju svojim poslom“, kaže Madžarević.

Neko bi rekao, ističe ona, da su zaista televizijom i novinarstvom ovladale žene.

Pročitajte još

„I to jeste tako. Zaista nas ima, u našoj kompaniji imate ženu na vodećoj poziciji, imate žene koje su donosioci odluka… Karakteristično za TV novinarstvo je da žena ima više, muškaraca manje, pa čim se neki pojavi, njemu je taj put možda kraći i lakši“, kaže ona.

Važno je, dodaje, da bude podjednako i muškaraca i žena.

Kaže da je na panelu osvestila neke faze koje je prošla u životu, a kojih možda nije ni bila svesna.

„Često ukazujemo na karakteristike našeg medijskog tržišta, slobodu medija, slobodu govora, mislimo da je to svojstveno samo nama. Manir političara da sami sebi daju privilegiju za koji medij će govoriti, za koji neće, to nije izum naših političara, čini se. Koleginica sa Nove u Hrvatskoj je podelila svoje iskustvo, kada pozove vladu i traži ministra, kažu joj ko hoće, ko neće. Kod nas je druga situacija, kod nas postoji sveopšti bojkot, kod nas niko ne želi da govori. Kod njih postoje neki koji govore, ali naravno da će da iskoriste priliku kada im nije zgodno i kada im se ne dopada neko pitanje da će malo da eskiviraju“, kaže ona.

Učešće na konferenciji je, kaže, podsetilo na neke njene faze.

„Sećam se da sam često od starijih koleginica i kolega dobijala komentar da je ‘Nevena tako krhka i nežna i nije za informativno političko novinarstvo’, ja sam to prihvatala, nesvesna činjenice da nisu potrebne bokserske rukavice i gabarit, već intelektualna veština. Takav komentar može da vas odredi, da pokleknete, ali u novinarstvu opstanu oni koji ne mogu da pokleknu“, kaže ona.

Kako je rekla, srećna je što je u „Probudi se“ podjednako muškaraca i žena.

„Možda sam malo više bolećiva prema damama, ali ja bih sve mlade koleginice osnažila, uz upornost, preskakanje prepreka, kojih će biti, da nastave dalje“, kaže.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare