Maja Đurić i Adam Santovac: Šta je trn u oku vladajućem režimu?

Vesti 17. jun 202307:51 0 komentara
N1 / Lazar Lazić

U ponedeljak 19. i utorak 20. juna u 20h na televiziji N1 biće emitovan dokumentarni film „Trn u oku“ u čijem fokusu je pozadina sukoba dva najveća igrača na tržištu telekomunikacija – državnog Telekoma Srbija i privatne kompanije Junajted grupe.

U dva dela film odgovara na pitanja da li se Telekom i SBB bore za parče tržišta ili je ulog mnogo veći – koje i kakve će informacije stići do građana Srbije?

Novinar i jedan od autora ovog filma Adam Santovac kaže da su mediji Junajted grupe, među kojima su N1, Nova S i Danas, malobrojni koji zbog novinarskog pristupa nisu na spisku onih koji su po ukusu vlasti i predstavljaju trn u oku vladajućem režimu.

„Stiče se utisak da je država iskoristila Telekom da domet medija Junajted grupe ograniči. Ne samo tako što ih nema u svojoj kablovskoj ponudi, već tako što osniva i ulaže u brojne druge medije, stvarajući utisak medijskog pluralizma. Ključno pitanje je da li ti mediji mogu da budu oslobođeni upliva države, koja je krajnji vlasnik Telekoma i kakva medijska slika dolazi do gledalaca i čitalaca“, navodi Santovac.

Novinarka Maja Đurić, kao autorka dokumentarca, napominje da je država kompaniju Telekom Srbija aktivirala kao oružje protiv konkurentske Junajted grupe u okviru koje posluju N1 i SBB.

„Iako Ustav garantuje da su strane kompanije, što je u ovom slučaju Junajted grupa, jednake na tržitu sa domaćim, čini se da u praksi poslovni ambijent Srbije ne regulišu samo stručna tela već i politika. Trn u oku bi mogao da bude svaki investitor čiji biznis plan nije po volji vlasti. U javnom je interesu da građani znaju kako Telekom troši novac i kakva se ekonomska logika krije iz poteza koje povlači u borbi sa konkurencijom“, ocenjuje Đurić.

U filmu govore Dragica Pilipović Chaffey, potpredsednica Junajted grupe, Marko Milosavljević, profesor medija i novinarstva na Univerzitetu u Ljubljani, Vesna Radojević, novinarka i urednica portala “Raskrinkavanje”, Mijat Lakićević, novinar Novog magazina, Igor Avžner, marketinški stručnjak i drugi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!