Majka dečaka sa autizmom: Burno reaguju na zvuk petardi, samopovređuju se

Vesti 28. dec 202309:10 8 komentara
Shutterstock

Deca sa smetnjama u razvoju burno reaguju na eksplozije petardi i vatrometa, uplašena su, plaču, samopovređuju se ili su agresivna prema okolini, upozorila je uoči novogodišnjih praznika majka dečaka sa autizmom Biljana Filipović Nešić i naglasila da su roditelji u tim situacijama prepušteni sami sebi i bez obezbeđene psihološke podrške.

Filipović Nešić je z programu RTS objasnila da deca sa autizmom, poput njenog sina Stefana, burno reaguju na iznenadne zvuke, ali ne i samo deca sa autizmom već i sa Daunovim sindromom i drugim dijagnozama teško podnese te situacije.

„Zvučno su senzitivni. I nisu samo deca sa autizmom. I deca sa Daunovim sindromom i drugim dijagnozama teško podnese te situacije. Za Novu godinu imamo posao od sat i po, umesto odbrojavanja i slavlja, da smanjimo uticaj spoljašnje buke“, ukazuje Filipović Nešićeva.

Napominje da pojedini roditelji zbog zvuka petardi, svoju decu moraju da zatvaraju u kupatilo ili pokrivaju džebadima.

Biljana Filipović Nešić je ukazala da u Srbiji ne postoji zvaničan registar u kojem se navodi koliko je autističnih u zemlji.

„Roditelji su prepušteni sami sebi, kad dobiju dijagnozu deteta koja je za ceo život. Morala bi da postoji psihološka podrška za porodice“, navela je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare