Majka dečaka zaraženog morbilama: Ne znam kako sam se zarazila, u kartonu piše da sam ih preležala

Vesti 09. feb 202421:14 118 komentara

Dečak (14) iz Beograda kod kojeg su registrovane male boginje je bolje, ali je i dalje na bolničkom lečenju. Majka dečaka za N1 kaže i da joj nije jasno kako je došlo do zaraze, s obzirom na to da joj u zdravstvenom kartonu piše je preležala male boginje. Stručnjaci upozoravaju da je reč o veoma zaraznoj bolesti i da je stopa vakcinacije prilično niska.

Veliki kašalj ušao je na „velika vrata“. Male boginje, bar za sada prošle su kroz „mala“, jer je bolest zvanično regitrovana u dva slučaja – kod majke i sina.

Majka – nosilac bolesti za N1 kaže da joj nije jasno kako je do zaraze došlo, s obzirom na to da su joj lekari rekli da je na morbile imuna.

„Moj sin je sada bolje, vrlo brzo su ga stabilizovali, od juče nema temperaturu i snimak pluća je dobar, nema upalu. Ne znam kako je došlo do zaraze, jer u mom zdravstvenom kartonu piše da sam kao beba preležala male boginje. Inače, moj sin protiv njih nije vakcinisan isključivo iz zdravstvenih razloga, dok je ostala vakcinacija i kod mene i kod njega uredno sprovedana“, ističe majka.

Zbog neodgovornih ljudi koji ne vakcinišu svoju decu, bolesti se vraćaju, pa tako i morbile.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje navode da su male boginje veoma zarazne, ali da se to ne shvata ozbiljno.

„Kada govorimo o malim boginjama, odnosno o MMR vakcini, obuhvat je jako nizak bio naročito tokom trajanja pandemije. Preliminarni podaci za 2023. govore o blagom poboljšanju – 88 posto, ali i dalje nedovoljno“, kaže Slavica Maris, epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Pedijatar Slobodan Maričić kaže da kod nevakcinisanih, komplikacije izazvane malim boginjama mogu da dovedu do upale pluća i mozga.

Dodaje i da praksa pokazuje da među roditeljima postoji strah kada je reč o vakcinaciji.

„Ne radi se tu o pacijentima koji ne žele da prime tu vakcinu. Oni samo žele da je prolongiraju do jednog izvesnog vremenskog perioda jer prosto postoji ta neka zabluda koja se tako dobro odomaćila, a to je da dete treba prvo da progovori, da treba da hoda. Naravno to nema nikakve veze sa vakcinom, ali jako, jako teško možemo da otklonimo svaku sumnju sada na tu temu“, kaže pedijatar Slobodan Maričić.

Simptomi malih boginja su najčešće visoka temperatura, kašalj, kijanje, osip koji se javlja po celom telu. Ljudima koji nikada nisu preležali bolest ili nisu vakcinisani, potrebne su dve doze kako bi bili zaštićeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare