Majka đaka iz „Ribnikara“: Odakle ideja o roze majicama, mi smo za crninu

Vesti 28. feb 202410:30 197 komentara

Marija Radovanović, majka učenika osmog razreda iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" zapitala je danas čija je ideja bila da bi đaci i nastavnici danas u školi trebalo da se pojave u roze majicama. Ona je optužila i direktora škole da je sprečavao učenike da izađu iz škole i prisustvuju javnom času koji je održan jutros od 8.40.

„Nama ništa nije ružičasto, mi smo svi za mnogo duboku crninu…Od drveta šumu ne vidimo. Mene najviše zanima ko je nalogodavac ideje da budemo u ružičastom. Šta znači ta ružičasta boja? Da li se plasiraju neke teme koje bi skrenule pažnju sa na najveće tragedije… Svakako moj sin neće biti u roze boji, a za nas kao društvo to je veliki poraz“, rekla je Radovanović.

Ona je dodala da odaje dužno poštovanje kanadskoj inicijativi, zbog koje je navodno i potekla idela o roze majicama. „Kako sam površno pročitala, nekom dečaku je stradala mama pa su zbog podrške đaci obukli roze majice. Ali njegova bol koja je u Kanadi nije za poređenje sa našom tragedijom koja je neuporedivo veća“, rekla je Radovanović, inače majka učenika osmog tri.

Istakla je i da je veliko pitanje šta se u školi dešava posle tragedije 3. maja.

„Ja sam ranije bila u grupi roditelja koja je bila za to da se škola zatvori i pretvori u memorijalni centar, samo se nisam složila sa njima da ima odgovornosti bivše direktorke koja je pretrpela medijski linč. Bila sam za radikalne poteze kao roditelj – da ova škola ne ostane škola“, dodala je.

Ona je naglasila da kao društvo nemamo pijeteta prema našoj deci. „Ne mogu da kažem hvala bogu, nije moje dete, sve su to naša deca“, istakla je i dodala:

„Sve smo to tako brzo zaboravili. Mi smo kao društvo to zaboravili“.

Upitana da prokomentariše dešavanja u školi nakon što je nedavno kod učenika pronađen nož, Radovanović je rekla da je sve što se dešava u zgradi velika tragedija i uopšte to da fukcioniše i dalje kao škola.

„Što se tiče noža, pitanje je šta se stvarno izdešavalo. Mi roditelji imamo pravo da znamo sve šta se dogodilo, ali i koje su posledice po roditelje deteta. Sve je pod velom tajni…“, kaže majka dečaka.

Ona je naglasila da je posle svoje odluke da više ne dolazi u školu napravila jednino izuzetak kada je imala sastanak sa direktorom zbog njegovog neadekvatnog odnosa prema deci. „Oni na čelu sa direktorom od drveta ne vide šumu“, rekla je Radovanović i ukazala da postoje „neprimerena ponašanja“ školske uprave prema deci.

Objasnila je da postoje deca koja su življa i energičnija i da je zato i insistirala da se ne nastavlja školska godina u toj školi. „Neko će od roditelja ubijene dece proći i nije primereno da vidi veselu decu. Postoje možda nestašluci, ali koncentracija na te nestašluke odvlači pažnju sa suštinskih problema u školi“, rekla je Radovanović.

Ona je dodala i da je lično direktoru rekla da ima i droge u školi.

Povodom informacije da je jutros na javnom času bila samo jedna grupa dece, Radovanović navodi da je sin pozvao u prisutvu razredne i direktora i da je čula direktora koji im ne dozvoljava da izađu.

„Mislim da javni čas nije propraćen kroz podršku škole, direktor je pokušavao na izlazu iz škole da spreči decu da izađu na javni čas“, kaže.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare