Majke Halabrina i Mihajlovića se žale Evropskom sudu za ljudska prava

Vesti 26. avg 202113:03 > 17:43 17 komentara

Vladimir Todorić, advokat Mare Halabrin i Sanje Mihajlović čiji su sinovi - jedan ubijen a jedan nestao u obračunu klanova povezanih sa Veljkom Belivukom, žaliće se Evropskom sudu za ljudska prava zbog kršenja prava na život i na efektivnu istinu. Majka Aleksandra Halabrina čije je telo pronađeno kaže da još nije saslušan Vladimir Kovačević koji se, kako joj je policija potvrdila, sa njenim sinom sreo u danu nestanka. Isti Kovačević koji se pre neki dan fotografisao sa ministrom policije Aleksandrom Vulinom. Majka Gorana Mihajlovića, koja o svom sinu ne zna ništa 28 meseci, kaže da svake nedelje odlazi u SBPOK gde su joj tek nedavno saopštili da je istraga počela.

Todorić očekuje da će Evropski sud za ljudska prava reagovati, kao što je to činio u sličnim slučajevima u Turskoj i Rusiji.

„Imamo obilje dokaza. Nama je neophodna internacionalizacija ovog problema jer su institucije – tužioci i sudije, previše mali i uplašeni da bi izašli na kraj sa ovom mašinerijom užasa i strahote koja je napravljena u Srbiji u poslednjih pet godina“, kaže Todorić.

Pročitajte još:

Prema njegovoj oceni, država ne želi da rasvetli ubistva i preduzme sve moguće mere da bi pokrenula efektivnu istragu.

„Halabrin i Mihajlović nisu jedini za čije sudbine se nije utvrdilo šta se desilo, govorimo o otprilike dvadesetak ljudi“, rekao je Todorić.

Istraga je, kaže Todorić, limitirana i neće utvrditi nalogodavce i ceo kontekst nastanka organizovane kriminalne grupe i predstavlja iznuđen potez u odbrani od te kriminalne „koju je ona napravila, kontrolisala, ali koja se osilila i izmakla kontroli“.

Todorić ističe da je slučaj Aleksandra Halabrina specifičan po tome što je utvrđeno da je on bio povezan sa ljudima koji su bliski režimu.

Problem je, dodaje on, što se porodicama ne da uvid u predmet tužilaštva, da se odbija saslušanje majki kao svedoka.

„On se poslednji put video sa Vladimirom Kovačevićem, zvanim Kovač na Banjici, što mi je potvrđeno u policiji“, kaže Mara Halabrin i dodaje da je Kovačević navodno saslušan u zatvoru nakon što je uhapšen zbog oružja.

 

Mara Halabrin
N1

Prema njenim rečima, on je na saslušanju rekao da nije želeo da govori o Halabrinu.

„On je pušten uz nanogicu, posle četiri meseca. Ja sam ga posle videla da se slika sa ministrom policije (Aleksandrom) Vulinom„, kaže majka ubijenog Aleksandra.

Sanja Mihajlović
N1

Sanja Mihajlović kaže da 28 meseci i 26 dana živi u neznanju o sudbini sina, ali da je „još više boli činjenica da se za nekoliko dana rasvetlio pokušaj otmice brata visokopozicioniranog kavčanina„.

„Da li je ovde sve selektivno? Moj sin je imao kontakt sa njim“, kaže Mihajlović i dodaje da joj je poručeno da se sada radi na slučaju njenog sina te se nada da će nešto saznati s tim u vezi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare