„Mala bara, puno krokodila“: Ko su savetnici koji dobijaju do 120.000 u Grockoj?

Vesti 31. avg 202119:20 > 23:08 52 komentara

Koliko je u opštini Grocka zaposlenih na mestu savetnika, šta je njihov posao i koliko su za to plaćeni - tema je koju je otvorio lokalni portal "Žig info". Tvrde da u opštini radi 59 savetnika koji primaju plate između 60 i 120 hiljada dinara i da je mahom reč o partijskom i rodbinskom zapošljavanju. Iz opštine za N1 kažu da je termin savetnik "prikazan na banalan način", i da je to pozicija koja, kao i referent, ima više nivoa - od mlađeg do višeg.

Od 17 beogradskih opština, Grocka po veličini – nije ni u prvih pet. Međutim, kada je reč o broju savetnika, mogu da joj pozavide mnogi gradovi u Srbiji. Novinari portala „Žig info“ tvrde da opština ima 59 savetnika iz raznih oblasti, za koje se godišnje izdvaja preko 56 miliona dinara.

Povezane vesti

„Oni su raspoređeni po nekakvim odeljenjima, oni tako nazivaju – imaju savetnike u urbanizmu, komunalnoj inspekciji, opštoj službi itd, ali je suština da ih ima 59 – što savetnika, što mlađih savetnika, što samostalnih savetnika, pravo pitanje je da li u Grdaskoj opštini Grocka postoji toliko kancelarija sa stolicama da prihvati toliki broj savetnika“, kaže novinar portala „Žig info“ Željko Matorčević.

O broju savetnika koji se navodi i njihovoj ulozi – mišljenje imaju i stanovnici Grocke.

„To je previše, što bi toliko savetnika, logičko razmišljanje – što bi 50 savetnika za šta, a mala je Grocka varošica“.

„Ne znam, zato što je teško uopšte do njih da se dođe unutra, a kamoli da znate koliko imaju savetnika“.

„Najverovatnije je mnogo, a za njih nije sigurno, to je za njih normalno, mi moramo da trpimo i to je to“.

„Jedna je od najvećih opština pod gradom Beogradom, tako da ako je nešto tako potrebno, zašto da ne“.

Novinar portala „Žig info“ Željko Matorčević kaže da na spisku savetnika ima članova Srpske napredne stranke, ali i onih koji su u rodbinskim vezama.

„U gradskoj opštini Grocka su i dalje svi oni koji su bili sa Simonovićem i dalje su uhlebljeni, uža i bliža njegova familija i da je to klasično stranačko zapošljavanje to su ljudi – većina njih koji se ni ne pojavljuju na poslu, do većine podataka smo došli na osnovu dostupnosti informacija od javnog značaja, s tim što smo do njih došli tek nakon žalbe povereniku, jer opština nije htela da nam dostavi podatke“, kaže Matorčević.

A na pitanje N1 – da li Grocka ima 59 savetnika, iz opštine nisu odgovorili. U pisanom odgovoru navode da pozicija savetnika, kao i referenta postoji u nekoliko kategorija i da su objavljene informacije banalizovane – zarad medijske pažnje.

„Posebno navodimo činjenicu da zaposleni u Upravi gradske opštine Grocka nisu ličnosti od značaja za javnost koji bi trebalo izazivati bilo čiju pažnju na taj način što će se podaci o njima zloupotrebljavati i činiti javno dostupnim bez njihove prethodne saglasnosti, pre svega iz razloga što ne vrše javne funkcije u telima Skupštine opštine Grocka, nemaju funkcije u političkim partijama koje deluju u javnom životu opštine, niti svojim ponašanjem daju povoda da budu predmet tekstova u kojima se njihov rad omalovažava, a oni lično izlažu neprijatnostima. Sve informacije koje su dospele u javnost su zloupotrebljene i pre svega netačne“, poručuju iz opštine.

Iako iz opštine Grocka kažu da među savetnicima nema onih koji su od značaja za javnost, portal „Žig Info“ prenosi da će novinarki televizije Pink Gordani Uzelac – na osnovu jednogodišnjeg ugovora koji je potpisan 3. decembra 2020. biti isplaćeno milion i po dinara, za savetovanje predsednika opštine Dragana Pantelića u oblasti medija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare