Mala matura u doba korone – lakši test posle teške godine za đake

Vesti 23. jun 202119:33 11 komentara

Mala matura - velika stvar u životu svakog osnovca, počela je danas polaganjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Sutra polažu matematiku, preksutra najteži, kombinovani tekst. Sva tri i ove godine pod zaštitom policije, zbog ranijih iskustava. A opet, koliko god teško, ispiti bi ove godine trebalo da budu lakši, potvrdio je i resorni ministar. Jer korona je, izgleda, ostavila rupe i u znanju.

Dan pred „dan D“ u životu jedne osmakinje i njenih roditelja protekao je baš onako kako savetuju psiholozi.

Povezane vesti:

„Jučerašnji dan smo proveli vrlo opušteno, Tamara je malo nešto gledala, ali je poslušala te savete da ne treba da uči i da treba da se opusti, šta je naučila naučila je, išla je popodne na trening, to je bilo dodatno opuštanje, nije bilo straha i stresa, legla je rano, ustala je u 6:45 sva čila i vesela da se razbudi pre devet sati“, kaže Miloš Đajić, njen roditelj.

A onda su tačno u devet sati Tamara i oko 68.000 njenih vršnjaka seli u školske klupe da probaju što bolje da reše prijemni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Pod budnim okom čak 1.700 supervizora.

I jedan poseban supervizor za osmake iz škole „Gavrilo Princip“ u Zemunu – ministar prosvete. Onaj koji je ovih dana tvrdio da će ovogodišnja mala matura biti lakša.

Lakši su im završni ispiti, jer teška je godina za osnovcima. Zbog koronavirusa u škole su malo išli, malo ne. Kad nisu, slušali su online nastavu. A ona je po svemu sudeći ostavila rupe u znanju.

„U pola sata je svakako bilo manje moguće predavati nego u 45 minuta, svaki drugi dan je sigurno manje nego svaki dan škola, tako da je rupa svakako bilo“, kaže Đajić.

I to ozbiljnih rupa, tvrde prosvetni sindikati. Navodno, probni test iz aprila pokazao je, kažu, znatno niži nivo znanja osmaka.

„Pre svega nikada se nije radila analiza tako da ne znam kako su to sindikati zaključili. Mi smo napravili jedan presek stanja nakon probnog završnog testa gd esmo utvrdili da uopšte nema odudaranja od u odnosu, ne na prethodnu godinu, nego u odnosu na regularnu godinu, tako da smatram da to uopšte nije utemeljeno“, rekao je Branko Ružić, ministar prosvete.

Koliko su utemeljeni navodi sindikata znaće same srednje škole kad im dođu novi učenici. Za to hoće li biti mesta za sve – nema brige. Jer više je mesta u školama nego đaka u klupama.