Mala Minja Matić stigla na lečenje u Los Anđeles

Vesti 24. jan 202111:43 > 11:47 9 komentara
Minja Matić
Aleksandra Petrović/Nova.rs

Devojčica Minja Matić, koja boluje od spinalne mišićne atrofije tipa 1, stigla je u Los Anđeles, gde će joj biti data terapija za lečenje ove retke bolesti.

“Minja je stigla u LA po svoju šansu”, objavila je Instagram stranica pomoću koje je Srbija sakupljala novac za lečenje ove hrabre devojčice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Minja Matić ? (@zaminjinusansu)

 

Porodica male Minje Matić, koja je prethodnih meseci skupljala novac za lečenje devojčice koja boluje od spinalne mišićne atrofije, saopštila je 9. decembra da je novac neophodan za lečenje prikupljen.

“Zahvaljujući vama je uspela. Hvala što ste podržali svaki moj apel, svaku licitaciju, hvala što ste podržali Minju, Matiće i njihovu borbu! Sada nam ostaje da držimo palčeve i da nam se naša princeza vrati zdrava, nasmejana! Duboko verujem u to! I hvala što ste još jednom pokazali koliko smo jaki zajedno! Hvala što niste okretali glavu i što ste pobedili zajedno sa Minjom prvu prepreku! Sad idemo jako sa puno vere i molitve, do Minjinih prvih koraka”, napisala je Jelena Ignjatović u Fejsbuk grupi Budi human – humanitarne licitacije.

Kako je navedeno na stranici humanitarne fondacije „Budi human„, putem koje je prikupljan novac za lečenje male Minje, ona je rođena 6.10.2019. godine i prva tri meseca je lepo napredovala.

Roditelji su primetili da Minja postepeno prestaje da pomera noge i ruke, otežano diše, slabije jede. Odmah su potražili pomoć. Ispostavilo se, na žalost, da se radi o retkoj i izuzetno teškoj neuromišićnoj bolesti – Spinalna mišićna atrofija, tip 1.

Bolest je vezana za mutaciju gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Ne utiče na mozak i kognitivne funkcije.

Sa pet meseci je primila prvu  terapiju dostupnu u Srbiji. Zahvaljujući Spinrazi Minja diše, jede i guta sama, ali i dalje ne može potpuno da drži glavu, da je odigne, ne može da puzi niti da sedi.

Zahvaljujući ljudima velikog i dobrog srca roditelji su uspeli da prikupe novac za gensku terapiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare