Maletin: Nije dobro kada se smanjuju stečena prava, nova strategija žena u SAD

Vesti 27. jun 202213:52 > 15:38 10 komentara
N1

Biljana Maletin iz Ženske platforme za razvoj Srbije, komentarišući odluku američkog suda o zabrani abortusa, kaže da nije dobro ni za koga kada se nivo stečenih prava smanjuje. Dodaje da će žene u Americi sada napraviti nove strategije za borbu.

Milioni žena u SAD izgubiće legalno pravo na abortus, nakon što je Vrhovni sud preinačio 50 godina staru presudu koja ga je legalizovala širom države. Vrhovni sud je u obrazloženju naveo da Ustav „ne daje pravo na abortus“ i „ovlašćenje da reguliše abortus vraća se narodu i njihovim izabranim predstavnicima“.

POVEZANE VESTI:

„Mislim da će odluka ohrabriti konzervativne, desničarske snage koje misle da žene treba da budu stavljene pod kontrolu. Svedočimo borbi Poljakinja, žena u Hrvatskoj… Imamo nove strategije američkih žena, ova odluka nije iznenađenje. U SAD je ovo političko pitanje koje se već decenijama  proteže i na izborima. Mislim da će se borba radikalizovati, da će i jedna i druga strana ojačati. Ja sam optimista, mi koji se zalažemo za ženska prava ćemo da pojačamo napore“, kaže Maletin.

Dodaje da priustvujemo ciklusu dolaksa desnice na vlast u Evropi i Americi, kao i da su to snage koje se zalažu za tradicionalne vrednosti.

„To su moćne sile u društvu koje nisu bile na strani žena, koncept ravnopravnosti je njima daleko. Te snage oduvek postoje, samo je pitanje koliku moć imaju. Prethodnu deceniju smo videli uzdizanje desnih pokreta. Pitanje je koliko moći ima na levoj strani. Stalno prisustvujemo borbi različitih interesa, samo je pitanje koja strana dobija bitku. Ja verujem u civilizacijski napredak, ali konzervativnih snaga u svakom društvu ima“, kaže.

Kako smatra, žene u Americi će sada krenuti u pravnu bitku.

„One su poznate po tome da su dobro organizovane u sferi zaštite zfravlja. Borba za ravnopravnost je postala globalna, mejnstrim, vidi se na najrazličitijim mestima, zato je otpor tako veliki. Žene nađu način da realizuju abortus koji je neophodan. Mislim da će strategija biti mnogo, a da ćemo mi ovde da se udružujemo i nastavimo jaču borbu“, poručuje Maletin.

Kada su u pitanju rekacije u Srbiji, kaže da je bilo nekih protstih i primitivnih, i podseća na tvit poslanika Vladimira Đukanović koji je, kako je rekla, skandalozan.

„Konzervativne snage su odreagovale sa bravo, crkva je rekla da je pitanje abortusa pitanje Boga, to je očekivano. Primetila sam dosta reakcija u smislu podrške američkim ženama. Veća je podrška muškaraca kada su u pitanju ženksa prava. Brine kad reakcije dođu iz vlasti, ali videla sam da je predsednik rekao da je pitanje abortusa neupitno i nadam se da će tako i ostati“, dodaje.

Napominje da bi edukacija morala da krene iz viših razreda osnovne škole i da bude obavezna u srednjim školama.

„Mi jesmo zemlja sa visokim procentom abortusa, ali to se ne rešava zabranom, samo ćete ugroziti život žene. Obrazovanje nedostaje i to je pitanje koje stalno potežemo. Koliko nam dece treba, stalno dobijamo pritisak šta treba da uradimo da bi žene rađale, a nema suštinskih politka. Da imamo politiku roditelji bi imali i više dece, ali sve je prepušteno građanima. Vidimo užasan pritisak na žene, a neodstaje politka koja bi trebalo da promeni stvari“, poručuje Maletin.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare