Mali: Direktori zdravstvenih ustanova da pokažu odgovornost prema svakom dinaru

Vesti 28. jan 202313:2843 komentara
DANICA GRUJIČIĆ, SINIŠA MALI
Tanjug/Vladimir Šporčić

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da zdravstvo u Srbiji mora da ide u korak sa digitalizacijom, a direktori zdravstvenih ustanova moraju da pokažu odgovornost prema svakom dinaru koji se ulaže i da su zbog toga uvedene centralizovane javne nabavke, robno-materijalno knjigovodstvo i sistem e-recept.

„Želimo da uvedemo red u finansiranje u zdravstvu, kao što smo uveli na nivou cele države“, kazao je Mali na panelu „Digitalizacija u finansiranju zdravstvene zaštite“ koji su organizovali Ministarstvo finansija i RFZO, saopšteno je iz kabineta ministra.

Mali je podsetio na period pre uvođenja centralizovanog sistema za javne nabavke u zdravstvu rekavši da takav sistem nije dobro funkcionisao, jer je svaka zdravstvena ustanova nabavljala za sebe opremu, pojedinačno.

„Sećam se, jedna obična igla je koštala u jednoj zdravstvenoj ustanovi, na primer jedan dinar, a u drugoj 70 dinara, a sve je to država morala da plati“, istakao je on i dodao da uvođenje robno-materijalnog knjigovodstva daje potpunu kontrolu zaliha.

„Od kada smo uveli ovaj sistem, znamo u svakom trenutku koliko ima zaliha u svakoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji i to će se potvrđivati popisom svakog meseca“, naglasio je Mali, navodeći da tu onda nema više mogućnosti dugovanja, niti bilo kakvih malverzacija.

On je najavio nastavak ulaganja u zdravstvo napomenuvši da će država nastaviti sa podizanjem plata u sistemu zdravstva i daljim ulaganjiima u opremu i infrastrukturu.

„Ako se ne varam, u ovom trenutku imamo 11 domova zdravlja koji se rekonstruišu u Srbiji, imamo kliničke centre koji se rekonstruišu i one koji se grade, stalno nabavljamo nove aparate i opremu, ali sve to je jedan aspekt priče koju mogu da sumiram u jednoj brojci“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, za 2023. godinu ukupna izdvajanja za zdravstvo biće 490 milijardi dinara, odnosno 4,5 milijarde evra.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da je Ministarstvo zdravlja formiralo novi sektor za digitalizaciju sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i Kancelarijom za IT I RFZO, te da zajedno rade na projektu centralizovanja podataka.

„Tako će se u svakom trenutku znati šta svaka zdravstvena ustanova u Srbiji ima od opreme, koliko je stara, kad je bio poslednji servis i kada oprema mora da se menja“, istakla je ona.

Kako je kazala, projekat je od kapitalnog značaja za državu i zdravstvo, svi će se trenutni e-servisi objediniti u centralizvanu distribuciju podataka koja će činiti novi e-karton, a podaci će biti smešteni u data centar u Kragujevcu i kompletno zaštićeni.

Najavila je da će do kraja avgusta svaka bolnica u Srbiji imati skener i da će direktore zdravstvenih ustanova smatrati odgovornim ukoliko pacijent ne bude mogao da dođe do snimka na skeneru koji mu je potreban.

„Takođe, neke od narednih aktivnosti Ministarstva zdravlja biće unapređenje pravnog okvira. Menjaćemo Zakon o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenoj dokumentaciji što će omogućiti unapređenje ovog novog, integrisanog zdravstvenog informacionog sistema“, zaključila je Grujičić.

Komentari

Vaš komentar