Mali odziv za vakcinaciju Fajzerovom vakcinom u Čačku, kažu – čeka se ruska

Vesti 08. jan 202119:28 52 komentara

Za vakcinaciju protiv koronavirusa u čačanskom zdravstvenom sistemu prijavilo se svega desetak odsto od ukupno hiljadu zaposlenih. Pojedini lekari smatraju da je razlog - nedovoljno poverenje u Fajzerovu vakcinu, jer je ona, po njihovom mišljenju, suviše brzo distribuirana. Iz Kriznog štaba u Čačku, ipak misle da će veći odziv biti za vakcinu Sputnjik V, zbog kako su rekli „emotivnih veza sa Rusijom“.

Svega deset odsto zdravstvenih radnika u Čačku spremno je da primi Fajzerovu vakcinu. Takav procenat ustanovljen je nakon definisanja preliminarnog spiska za koje je nadležan Radni tim za imunizaciju u Čačku. Zanimljivo je da je na teritoriji čitavog Moravičkog okruga, za potrebe vakcinacije zaposlenih u dve bolnice, četiri doma zdravlja i jednog gerontološkog centra, na osnovu pomenutih spiskova iskazana je potreba za samo 200 doza vakcina.

„Ograničen je inače broj vakcina koje su trenutno stigle u Srbiju. Znači, i da smo se prijavili masovnije, ne bi u ovom trenutku mogli svi da dobijemo te vakcine. Jutros su vakcine iz glavnog centra razvožene svuda po Srbiji. Ali, početak je svega toga, pa ćemo videti. Mislim da će se zdravstveni radnici masovno vakcinisati“, rekao je Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku.

Lekarka Marijana Glišić, koja radi kao neurolog u čačanskoj bolnici, slab odziv svojih kolega za vakcinaciju vidi zapravo u tome da mnogi od njih nemaju poverenja u Fajzerovu vakcinu. Glišić kaže da će se sigurno vakcinisati, ali tek u drugom krugu, jer kako kaže ima formirana antitela zato što je skoro preležala koronu.

Povezane vesti

„Nisu svi za Fajzerovu vakcinu, zato što je to ipak neka novija metodologija. Lično ja jesam za nju, jer sam dosta o njoj pročitala i mislim da je to odlična vakcina, odnosno model je dobro smišljen. Međutim, neke kolege čekaju rusku, odnosno kinesku vakcinu. Takođe, postoji podatak da je ruska vakcina ispitana na mnogo većem broju ljudi i ima izvrsnu efikasnost. A do sada je oko 92 odsto dokazana“, kaže za N1 dr Glišić.

Mihajlo Luković, šef Kriznog štaba u Čačku, smatra da taj broj prijavljenih medicinskih radnika nije mali, jer u ovom mesecu stižu još dva kontigenta Fajzerove vakcine. Ali, mišljenja je da će ipak biti većeg interesovanja za vakcinu Sputnjik.

„Doći će nam ruske vakcine koje su pravljene standardnim metodama. Ali i zbog naklonosti koju imamo prema toj strani, verovatno će se veći broj prijaviti. Vi možete da imate principijelan stav i to je u redu, ali vi morate da shvatite da mi kao narod, imamo malo drugačije emotivne veze prema svemu što dolazi sa istoka, iz Rusije“, objašnjava Luković.

Kako ističu iz Kriznog štaba, cilj je da u Čačku od 90.000 punoletnog stanovništva, bude najmanje vakcinisano između 15.000 i 20.000 ljudi. Ako tome kako kažu dodaju još oko 20.000 njih koji su preležali koronavirus, plus još određeni broj asimptomatskih slučajeva, veruju da će se postići kolektivni imunitet.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare