Mali rekao poslanici DS da „lupetara“, Orlić ga nije opomenuo

Vesti 08. dec 202212:1622 komentara
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Početak sednice Skupštine Srbije danas je obeležio niz uvreda koje su predstavnici vlasti uputili poslanicima opozicije uz odobravanje njihovih kolega iz vladajućih stranaka i predsednika parlamenta Vladimira Orlića.

Povezane vesti

Na početku sednice je Orlić dozvolio predsedniku poslaničkog kluba SNS Milenku Jovanovu da se u govoru o amandmanu obračunava sa poslanicima Demokratske stranke i odgovara na navodne optužbe da je on privatizovao livnicu Kikinda i „slavio kad je mislio da će biti ministar“.

Jovanov je tvrdio da poslanica DS Dragana Rakić planira da govori o njemu kako je kao student učestvovao u privatizaciji kikindske livnice i koristio vreme za raspravu o amandmanima, uputio joj je niz uvreda, od toga da je površna i da ništa ne zna, da za nju niko nije čuo, pa do toga da DS ima samo prostorije stranke.

„Na kom ste nivou liderko? Jeste li prešli preko cenzusa? A nije više smešno“, obraćao se Jovanov poslanici Rakić direktno i time više od osam minuta kršio poslovnik uz ovacije i aplauze poslanika SNS-a.

Predsednik parlamenta Orlić nije ga upozorio da se vrati na dnevni red, već je opomenuo poslanike DS da ne galame i ne dobacuju.

Dragana Rakić je objasnila da je postavila pitanje o privatizaciji livnice u Kikindi najkompetentnijoj osobi za privatizacije, koji „je bio u svakoj vlasti“, Siniši Malom i da od njega očekuje odgovor, a ne od Jovanova.

„Ja ne razumem zašto mi se obraća šef naprednjaka kao da se pravda, ja ovde nisam profesor i ne očekujem da mi se učenici pravdaju, već samo tražim informacije“ rekla je Rakić.

Ministar finansija Siniša Mali počeo je obraćanje anegdotom da kad nije znao latinski u gimnaziji, profesorka mu je govorila „lupetarum lupetarum“, pa će i on danas to reći poslanici Rakić.

„Pitate me za privatizacije iako znate da sam u Agenciji za privatizaciju radio od 2001. do marta 2003. godine, i to ne kao član stranke već kao zaposleni, to je bilo pre 20 godina, ako možete da prihvatite, prihvatite, ako ne – možete da nastavite sa lupetaranjem“, rekao je ministar.

U nastavku je nekoliko poslanika ukazivalo na povredu Poslovnika o radu skupštine jer je Orlić dozvolio ministru da vredja poslanike, ali je predsednik parlamenta te primedbe odbacio.

Komentari

Vaš komentar