Mališić: Potpisali smo sporazume koji su povukli Srbiju s Kosova, šta sad hoćemo

Vesti 16. mar 202309:48 120 komentara

Zamenica glavnog i odgovornog urednika nedeljnika "NIN" Vesna Mališić kaže, pred narednu rundu dijaloga Beograda i Prištine koja će biti održana 18. marta na Ohridu, da stvari teku jednim, a priča drugim tokom kada se radi o Kosovu. "Srbije na Kosovu nema, a svi govore 'ne damo Kosovo', svi kažu 'nećemo da ratujemo', a rat je jedini način na koji možemo da vratimo Kosovo", ocenjuje Mališić. Dodaje da "ako smo svim sporazumima koje smo potpisali povukli srpsku državu s Kosova, pa šta sad hoćemo".

„Živimo u jednoj virtualnoj stvarnosti, verujemo u svoje želje i predstave, a život ide svojim tokom“, ukazuje Mališić u Novom danu na TV N1.

Povezane vesti

Navodi da jedino što nismo uradili – nismo normalizovali odnos sa Kosovom.

„Nismo se doveli u stanje da neka izložba s kosova dođe u Beograd ili da neka predstava odavde ode na Kosovo“, kaže.

Ukazuje i da na Kosovu nema Srba, a oni kojih ima – osećaju se nezaštićeno.

Takođe, dodaje da „ne shvatamo da se svet strašno promenio zbog rata u Ukrajini“.

„Ako ne shvatimo gde smo mi, mi ćemo napraviti ogromnu grešku“, poručuje.

Imajući sve to u vidu i međunarodni pregovarači u dijalogu Beograda i Prištine ubrzavaju proces, „jer ne žele da ovo ostane prostor sa zaleđenim konfliktom koji može svakog časa da bukne“.

Upitana kako tumači najnovije targetiranje opozicionara, odnosno plakate i grafite, a sada i spot na televiziji B92 protiv desno orijentisane opozicije koja se protivi prihvatanju evropskog plana, kaže da ima utisak „da mi šlajfujemo u istim temama, atmosferama, u istim političkim matricama“ i da joj sve ovo izgleda kao „nastavak mržnje koja je izbijala iz medija prethodnih godina, nastavak ratovanja drugim sredstvima“.

„Naše nažalost zakucano stanje je stanje zaraćenosti“, ocenjuje.

Na pitanje da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio odrešene ruke da udari po opoziciji, ona navodi da smo se „mi predali Aleksandru Vučiću kao društvo, i pošto smo se predali, ovo su posledice“.

„On već 12 godina vodi politiku koja je s jedne strane klasična politika ugroženosti, a kad imate politiku ugroženosti, tad, što bi rekao Zoran Đinđić, nema demokratije, imaš samo jednog čoveka i njegov šinjel pod kojim smo se svi skrili“, kaže Mališić.

Dodaje da u našem društvu samo formalno postoji više stranaka, „faktički su toliko izgurane na marginu, one su samo meta vlasti“.

„‘Ajde da se svi učlanimo u SNS, pa da se smirimo, predsednik ne može da trpi nijednog čoveka van SNS“, ocenjuje Mališić i dodaje da zato i osniva Narodni pokret za državu, što znači da će svako ko bude protiv njega biti protiv države.

Ukazuje da u Srbiji imamo lepezu iracionalnosti.

„Racionalnost bi rekla da ovom društvu treba dijalog, slobodni mediji, da se nasilje ne bi izlivalo na ulicama… Međutim, mi imamo političku zatvorenost koja ne dozvoljava da institucije i ljudi funkcionišu na normalan način.
Živimo u stalnom zamajavanju, u stalnom izbacivanju tema koje nemaju ni epilog ni značaj, živimo u iluziji da se društvo kreće“, navodi Mališić.

Dodaje da smo „toliko iskočili iz zgloba da nismo više u stanju da prepoznamo šta je normalno“.

„Nesposobni smo da razumemo pristojne ljude, normalni razgovor. Živimo jednu potpunu iracionalnost i ludilo“, zaključuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare