Mame su zakon: Diskriminacija i tokom praznika

Vesti 01. maj 202212:09 1 komentar
Shutterstock

Organizacija Mame su zakon ocenila je da su majke i one koje to žele da postanu još uvek višestruko diskriminisane na tržištu rada, uprkos primeni Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o radu, i pozvale državu da finansijski podrži njihov povratak na posao posle porođaja.

U saopštenju organizacije „Mame su zakon“ ukazano je da se žene po povratku sa porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta teže zapošljavaju, degradiraju na gora radna mesta sa nižom platom ili pak dobijaju otkaze uz najmaštovitije izgovore.

Zato smatraju da je potrebno da država pokaže volju da se takva situacija promeni i ocenjuju da je najbolje rešenje da država ponudi paket finansijskih olakšica na zarade onih koje se se na posao vraćaju nakon porođaja.

„Ulaganjem u ovaj sistem podrške smanjio bi se broj nezaposlenih, podsticajna investicija bi se delom vratila u budžet kroz potrošnju, a one žene koje su već donele odluku da rode više dece bile bi ohrabrene da svoje želje ispune“, poručili su iz te organizacije.

Upozorili su i da država preduzetnicama „u najosetljivijem periodu života“ zatvara vrata, zbog čega su, kako su istakli, prinuđene da često gase svoje poslovanje, što dovodi do toga da se povećava broj nezaposlenih i smanjuje broj aktivnih firmi, a što sveukupno predstavlja višestruki gubitak za državu.

Organizacija „Mame su zakon“ naglasila je da treba izmeniti set zakona koji bi status majke koja samostalno obavlja posao izjednačio sa statusom porodilje koja ima ugovor o radu sa poslodavcem.

Ukazano je da su promene neophodne u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, Zakonu o doprinosima na obavezno socijalno osiguranje, Zakonu o zdravstvenom osiguranju i Zakon o radu, a posebno da je potreban i novi Zakon o porodici.

„Briga o porodici je kompleksno pitanje koje podrazumeva i brigu o majci koja želi biti i ostati aktivna na tržištu rada. Borba je neprestana – srećan Prvi maj“, poručila je organizacija „Mame su zakon“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare