KoSSev: Napadači nemaju nikakve veze s manastirom u kom su blokirani vernici iz Novog Sada

Vesti 24. sep 202312:03 15 komentara
manastir banjska kosovo
Shutterstock

Pojedini kosovski mediji povezali napadače koji su noćas pucali na kosovsku policiju sa manastirom Banjska, u kom su trenutno blokirani vernici iz Novog Sada, piše KoSSev.

Od jutros pojedini kosovski mediji objavljuju fotografije manastira Banjska uz navode su „napadači zabarikadirani u manastiru“, a na Gugl mapama označavaju mesto odakle je pucano na policiju, vezujući ga za manastir, podseća KoSSev.

„Ovo je mesto za koje se veruje da su u njemu zasedu napravili napadači koji su ubili kosovskog policajca na severu (…). Sumnja se da su se zabarikadirali unutar manastira u Banjskoj, gde su pucali i na policiju“, pisao je Kljan Kosova, Bota Sot, Jepi i ze.

KoSSev iz crkvenih krugova bliskim manastiru saznaje da se radi o lažnoj informaciji. Štaviše, situacija je suprotna, a mnastir je zatvorio kapiju.

„Nikakvih napadača, niti ima, niti ih je bilo. Juče je u manastir pristigla grupa od 50-ak vernika iz Novog Sada sa sveštenikom svojim. Još su tamo, blokirano sve pa ne mogu da napuste da napuste manastir, preplašeni su. Njih su oko jutros oko 2 probudile jake detonacije, bilo je mnogo pucnjave sa okolnih brda, sve se treslo“, navodi izvor KoSSeva.

Podsetimo, jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu u selu Banjska na severu Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednica Kosova Vjosa Osmani optužiliu su za napad „srpske kriminalne bande“ koje, kako tvrde, imaju podršku zvaničnog Beograda.

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić odgovorio je na optužbe Prištine, navodeći da je Kurti „odmah prvi pojurio da optuži Srbe“.

Opširnije o eskalaciji nasilja na Kosovu čitajte u našem Blogu uživo.