Manastiri na Kosovu: Priština piše Unesku, Beograd kaže – zloupotreba kulture

Vesti 22. maj 202119:26 12 komentara

Premijer Kosova Aljbin Kurti, predsednica Kosova Vjosa Osmani i predsednik Skupštine Glauk Konjufca poslali su Unesku pismo sa zahtevom da sa liste ugroženih spomenika skine četiri manastira Srpske pravoslavne crkve. Reč je o Dečanima, Pećkoj patrijaršiji, manastiru Gračanica i Crkvi Svete Petke u Prizrenu. Iz Ministarstva kulture Srbije kažu da je inicijativa direktni nastavak nasilja i da je kulturna baština bila meta napada i pokušaja da se izbriše sa lica zemlje.

Svetski dan kulturne raznolikosti troje prištinskih zvaničnika odlučilo je da obeleži pismom, kojim traže da Unesko ukloni oznaku da su manastiri srpski, stavi da su kosovski, ali i da Kosovo ne naziva autonomnom pokrajinom.

Povezane vesti:

Navode da Srbija nema stvarnu ili zakonsku kontrolu nad njima i da ne može da ispuni svoje obaveze prema Unesku.

„Zahtevali smo početak procesa promene države odgovorne za ova četiri spomenika, uklanjanjem Srbije i stavljanjem Kosova za tu odgovornost. Iako je Srbija država potpisnica liste svetske baštine za četiri predmetna spomenika, ona nema stvarnu ili pravnu kontrolu nad njima, pa shodno tome ne može da ispuni svoje obaveze prema Unesku“, napisao je na fejsbuku Aljbin Kurti.

Iz Ministarstva kulture Srbije kažu da je interes Prištine za kulturu motivisan politikantskom zloupotrebom, pokušajem fabrikovanja identiteta i uzurpacijom vekovne srpske tradicije i baštine na Kosovu i Metohiji.

„Licemerje i cinizam kojim se opisuje stanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji predstavlja dodatni dokaz spremnosti na zloupotrebu kulturnog nasleđa u dnevnopolitičke svrhe. Priština govori o navodnom dobrom stanju kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, a onaj deo kulturne baštine koji je zaista uspeo da preživi paljenja, lomljenja, skrnavljenja, nije opstao zahvaljujući brizi Prištine, već požrtvovanosti srpskog naroda, države Srbije i stalnog ukazivanja međunarodnoj zajednici na ove nasrtaje“, navode u Ministarstvu.

Ove, ali i ranije izjave zvaničnika iz Prištine treba posmatrati u pravcu zaustavljanja ili odlaganja dijaloga, smatra Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe za Poglavlje 35 Nacionalnog konventa o EU.

Dodaje da je ranije u tu svrhu korišćena ekonomija, poput uvođenja taksi, a da se danas prešlo na temu kulture koja je mnogo osetljivija.

„Taj segment vezano za zaštitu kulturne baštine, zaštitu istorijskih i verskih objekata je jako bitan, naročito za opstanak srpskog društva ali i za sam proces pomirenja. Tako da su sve ove igre vezano za ukidanje zaštite manastiru Visoki Dečani ali i ostalim velikim manastirima jako opasne i ne bi se trebala dozvoliti dalja radikalizacija u tom procesu“, kaže Mijačić.

Ovih dana se navršilo pet godina kako kosovske vlasti ne sprovode odluku Ustavnog suda kojom bi 24 hektara zemlje trebalo da vrate na korišćenje manastiru Dečani.

Na to su ih ovih dana podsećali iz zemalja Kvinte, a juče i šef Misije OEBS Majkl Devenport kada je obišao Dečane.

Poručio je da će ta organizacija podržati Srpsku pravoslavnu crkvu u očuvanju njenog kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu.

Za to vreme kosovski zvaničnici vode i kampanju da organizacija Evropa Nostra manastir Dečani skine sa liste ugroženih lokaliteta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare