Mandić: Glavne mete predloga izmene Zakona o elektronskim medijima – N1 i Nova S

Vesti 16. mar 202115:00 > 16:20 19 komentara
N1

Pravnica Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja pojašnjava, povodom predloga poslanika Marijana Rističevića za izmenu Zakona o elektronskim medijima, da se radi o pokušaju normativne intervencije kojom će televizije N1 i Nova S, koje funkcionišu po principu reemitovanja, biti isključene iz programa kablovskih operatora ukoliko predlog bude usvojen i dosledno primenjen. “Prema onome kako se meni čini, glavne mete ovih zakonskih izmena N1 i Nova S neće više biti dostupne gledaocima”, ocenjuje Mandić u N1 Studio Live.

“Radi se naizgled o tehničkoj izmeni definicija pojmova u zakonu, gde se pojam reemitovanja odnosi na televizije koje su registrovane i kojima je dozvola za rad izdata u inostranstvu (N1. Nova S i Sport klub). Rističević predlaže da se dosadašnja definicija koja je podrazumevala da reemitovanje predstavlja preuzimanje i istovremeno emitovanje vizuelnih sadržaja promeni da program mora biti prethodno emitovan u inostranstvu”, ukazuje ona.

Ističe da ovaj predlog izmene otvara mnoga pitanja i da se na nivou pojma dovodi u pitanje nekoliko stvari, “pre svega to što će stara definicija ostati u zakonu, a istovremeno će egzistirati i nova, te nije jasno za ove televizije na koji način one mogu da funkcionišu prema zakonu”.

“Dakle imaćete i odredbu po kojoj je reemitovanje istovremeno emitovanje programa, a imaćete i odredbu da ćete morati prethodno da emitujete program u inostranstvu”, navodi Mandić.

Dodaje da je problematično i obrazloženje ovog predologa, jer “Rističević kaže da dosadašnji pojmovi nisu dovoljno jasni, sa čim se ja ne slažem jer će sada biti još nejasniji”.

“Dakle, konfuzija će biti na daleko višem niovu. S druge strane, kaže Rističević da se definicija menja radi sprečavanje zloupotreba prekograničnih kanala, ne navodeći o kakvoj se zloupotrebi radi. Takođe, on kaže i da će se ovom izmenom rešitii hronični problem pregoraničnih kanala i da će taj problem biti trajno rešen”, pojašnjava Mandić.

Dodaje da to njoj deluje „kao konačno rešenje za N1 I Nova S kada su propale neke druge metode, kao što su pretnje, nazivanje novinara izdajnicima, ugrožavanje njihove bezbednosti, diskvalifikacija u javnosti“.

„Ukoliko Regulatorno telo za elektronske medije (REM) utvrdi da se ove televizije koje funkcionišu po sistemu reemitovanja nisu uskladile sa novom zakonskom definicijom, tada je kablovski operator dužan da isključi ove televizije iz svoje ponude. Ukoliko on to ne uradi onda će REM i Ratel isključitii samog operatora“, kaže ona i dodaje da se u jednom svom tekstu našalila da vidi „poslanike SNS i vladajuće koalicije kako seckaju kablove“.

„Oni koji prate elektronske medije videli su da REM najčešće izriče javne opomene, da je veoma blag u ekstramnim situacijama kada su u pitanju pornografski sadržaji ili nasilje, a ukoliko se sa jednom vrlo fluidnom i nejasnom definicijom ne uskladite, vama će odmah isključiti program. To je veliki problem“, ističe ona.

Dodaje da je i za članove REM-a predviđena sankcija.

„Ukoliko član REM-a ne utvrdi da te televizije nisu usklađene sa novom zakonskom definicijom zaprećena kazna za njih je milion dinara. Možda je ovo najveći dodatni problem, jer da li će se ijedan član REM-a, ma kakvi da su, usuditi da glasa za to da N1 i Nova S ne krše zakon, ukoliko je zaprećena kazna od milion dinara. Ukoliko vi REM stavite u poziciju da ukoliko ne utvrdi da N1 i Nova S nisu prekršili zakon odmah dolazi kazna od milion dinara, to znači da nijedan član REM-a formalno pravno nije u mogućnosti da glasa da zakon nije prekršen“, ocenjuje Mandić.

Dodaje da je to isto „kao da krivičnom sudiji kažete – evo ti predmet, ali ako ne osudiš ovog čoveka bićeš kažnjen sa milion dinara“.

„Onemogućava se ijedan drugi ishod, osim zaključka da ove televizije jesu prekršile zakon“, zaključuje ona.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari (19)

Vidi sve komentare