Mandić o referendumu: Niska izlaznost kruna nelegitimnosti procesa

Vesti 18. jan 202213:41 > 15:26 komentara
Sofija Mandić
N1

Sofija Mandić, pravnica iz Centra za pravosudna istraživanja izjavila je u emisiji N1 Studio Live da je niska izlaznost na referendumu "neka vrsta krune nelegitimnosti tog procesa". "Činjenica da se 30 odsto građana izjasnilo o promenama Ustava je neka kruna nelegitimnosti procesa koji je takav bio od samog početka, ne rade se tako krupne stvari u tako ograničenom broju ljudi", kaže ona.

Kako je rekla, kada je u pitanju sam referendumski dan, bilo joj je zanimljivo uveče što smo saznali rezultate od predsednika republike kao predstavnika vladajuće stranke.

Povezane vesti

„O tome je već bilo reči u medijima, to nije normalan način na koji građani treba da saznaju rezultate referenduma. U tom smislu vidim neku vrstu apsurda da u večeri kada bi pravosuđe trebalo da postane nezavisno, jedan takođe nezavisan organ RIK je razvlašćen pred našim očima, mislim da je to simbolično“, kaže ona.

Niska izlaznost joj, kaže, nešto govori.

„Ona je neka vrsta krune nelegitimnosti ovog procesa. Činjenica da se 30 odsto građana izjasnilo o promenama Ustava je neka kruna nelegitimnosti procesa koji je takav bio od samog početka, ne rade se tako krupne stvari u tako ograničenom broju ljudi“, kaže ona.

Objasnila je u kom slučaju je moguće podnošenje prigovora.

„Mogla bih da podnesem prigovor ukoliko sam došla na biračko mesto i direktno onemogućena da glasam, ili mogu, ali me neko tera da glasam van one kutije, da mi je povređeno pravo tajnog glasanja. Zakon kaže da je birač ovlašćen, da je predlagač akta, u ovom slučaju Vlada, ovlašćen na podnošenje prigovora“, kaže ona.

Dodaje da „ne samo da se pravo prigovora mora obezbediti svakom biraču, već da rasprava o tim prigovorima mora biti javna“.

Čini joj se, kaže, „da se ništa suštinski neće promeniti“.

„Postoje šanse da zakonima neke stvari odu pomalo unazad, to su za građane nijanse, krupna slika se neće promeniti“, kaže Mandić.

Dobro je, kaže, „što se u većim gradovima pokazalo da informisanost i mogućnost pristupa informacijama za i protiv dovede do toga da ljudi kritički razmišljaju“.

Celo gostovanje Sofije Mandić možete pogledati u okviru emisije N1 Studio Live: