Mandić: Nisam antivakser, ali nedostaju informacije o vakcinama

Vesti 19. jan 202119:05 > 19:25 146 komentara

Na sajtu Agencije za lekove piše da je odobrena samo Fajzerova vakcina i to sa dve dozvole, od kojih je jedna privremena, a jedna uslovna na 12 meseci, dok za kinesku i rusku vakcinu nema nikakvih informacija, kaže za N1 Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja. Ona ističe da nije antivakser, ali da je problem što smo se u prethodnih godinu dana "predozirali dezinformacijama i lažima" i da bi pošteno bilo da neko izađe i kaže: "Ljudi, birate između dva rizika".

„Smeta mi što smo uveravani od javnih vlasti da biramo između bolesti i jedne savršeno bezbedne vakcine odnosno leka, a čini mi se da to baš nije tako jednostavno“, naglasila je Mandić.

povezane vesti

Ona je istakla da govori sa pravnog stanovišta, ali i ličnog kao građanke i da misli da je dobro što vakcina jeste preporučena, budući da je u jednom trenutku „vladala blaga panika“ na temu prinudne vakcinacije koja u domaćem pravnom sistemu nije moguća.

Jako je dobro, dodaje, da građani sami mogu da donesu odluku da li će se vakcinisati, ali i da joj se čini da je sav teret prevaljen na nas građane pošto bi za donošenje prave odluke morali da imamo potrebne informacije. „Zdravlje nije nešto što nalazimo na putu i može da se kupi“, rekla je Mandić i dodala da nema dovoljno informacija, kao i da imamo oprečne informacije na tu temu.

Objasnila je da ljudi koji pokušavaju da utvrde koja je vakcina bezbedna na sajtu Agencije za lekove imaju samo informaciju da je odobrena Fajzer vakcina i to dvema različitim dozvolama, a nema ni traga ni glasa o drugim vakcinama, ni u kineskoj, ni u ruskoj.

Ukazujući na činjenicu da su mediji ti koji saopšte da je vakcina dobila dozvolu, dodaje da na sajtu agencije nije uspela da pronađe, ako tražite po proizvođaču, u redu vakcina koje su dobile dozvolu.

Dodala je i da je informacija da je odobrena Fajzerova vakcina objavljena četiri dana kasnije od dana kada je premijerka primila prvu dozu te vakcine.

„Čini mi se da samo mediji saopštavaju koja je vakcina odobrena a koja nije. Čini mi se i da se primanjem vakcina, dočekivanjem na aerodromima, vrši pritisak na Agenciju za lekove. To mi ne uliva poverenje i nije dobro“, ističe Mandićeva.

Objasnila je i da su od dve dozvole koje su objavljene za Fajzerovu vakcinu, jedna privremena i druga uslovna – na 12 meseci. Privremena se, kaže, izdaje, samo u slučaju katarstrofa i epidemija. „Mislim da je to pošteno da se kaže građanima, vidim da lekari govore da su vakcine efikasne i bezbedne, ali pošteno bi bilo da se kaže da se daje privremena dozvola“.

U drugoj vrsti dozvole, koja je uslovna na 12 meseci, rečeno je proizvođaču – „mi ćemo koristiti vakcinu ali pod ovim uslovima“, kaže Mandić i dodaje da je postavljeno šest uslova koje proizvođač treba da dostavi najkasnije do marta 2023.

„Pošteno bi bilo da lekari kažu koji si u to dodatni uslovi ako mi treba da procenimo rizik po zdravlje, da objasne koji su to uslovi“, naglasila je.

Kaže i da zaključuje da ova vakcina nije dobila dozvolu poput vakcina kojima se inače vakcinišemo protiv drugih zaraznih bolesti i da se one dobijaju na pet godina i nijedna od njih nema ni uslovnu ni privremenu dozvolu.

„Očigledno je da su za dobijanje dozvole redovnog karaktera pred proizvođača stavljeni uslovi, a da nam to niko ne saopštava“, dodaje Sofija Mandić.

Govorila je i o odustajanju od operativnog plana Batuta za vakcinaciju po kategorijama i prelasku na plan masovne vakcinacije.

„Što se tiče operativnog plana, pročitala sam ga i bilo je jasno da su njim kao prioritet bili predviđeni medicinski radnici, njih 140.000 u prvoj fazi a da smo vrlo brzo, kada ih je primilo oko 9.000, kada je predsednica Vlade to rekla, prešli na alternativni plan masovne vakcinacije. To je ostalo nerazjašnjeno zašto. U operativnom planu stoji da će medicinski radnici prioriteno biti vakcinisani iz razumljivih razloga, a bili smo daleko ispod tog broja kada nam je rečeno da se prelazi na masovnu vakcinaciju. Očigledno je da plana ozbiljnog nema, da se najavljuju vakcinacije različitih grupa od danas do sutra“, rekla je Madić.

Ona je ocenila da bi Institut Batut, a i vlada trebalo da objasne zašto se ne radi po planu koji su oni izradili i zašto smo prešli na drugi plan.

Mandić je kazala i da se prijavila za vakcinaciju na sajtu eUprave, ali da još nije donela konačnu odluku o tome. Naglasila je da nije protiv vakcinacije kao što su mnogi komentarisali iz njenih tekstova na „Peščaniku“ i dodala da je primila sve redovne vakcine do sada.

„Dve redovne vakcine sam primila i spremna sam da primim svaku sledeću koja je bezbedna. Društvo je otišlo u ekstreme i mi imamo pravo da znamo da li su vakcine bezbedne, to nije tabu tema“, rekla je Mandić i dodala da imajući u vidu sve što je mogla da pročita, misli da će još malo pričekati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare