Mandić: Ustav mora da se menja da stranke ne bi preuzele kontrolu nad sudstvom

Vesti 07. jun 202117:39 5 komentara

Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja kaže da je na današnjoj sednici skupštine o pokretanju procedure izmene Ustava bilo reči o svemu sem o suštinskim stvarima zbog kojih Srbija treba da izmeni Ustav. "U tekstu koji je dostavljen iz Vlade u Skupštinu navodi se da se Ustav menja jer postoji ozbiljna opasnost sa ovakvim rešenjima koje imamo iz 2006. godine da će političke stranke preuzeti kontrolu nad sudstvom, i ta rešenja su takva da ozbiljno dovode u pitanje nezavisnost sudstva", navodi Mandić.

Povezane vesti

„Mi kao stručna javnost potpuno stojimo iza ta dva zaključka, ali danas ih nažalost nismo čuli u raspravi u skupštini, pričalo se o svemu drugom… potpuno je bila promašena tema. Razgovaralo se kakva je bila reforma pravosuđa 2009, što nema nikakve veze sa ovim što se dešava danas“, kaže Mandić u Danu uživo na TV N1.

Na pitanje kako trenutna ustavna rešenja omogućuju političkim strankama da kontrolišu sudstvo, ona pojašnjava da je to time što se predstavnici tužilaštva biraju u skupštini na predlog vlade.

„Zamenici tužilaca se biraju na prvi mandat u skupštini, kao i sudije na prvi mandat. Na više funkcije se sudije i tužioci biraju u dva pravosudna tela u kojima takođe dominiraju predstavnici skupštine, i to je Venecijanska komisija još 2007. nazvala receptom za politizaciju pravosuđa“, ocenjuje Mandić i ističe da to mora da se menja, ali da već osmu godinu imamo konstantni otpor tekuće vladajuće koalicije.

A upitana da li je Venecijanska komisija odobrila nove predloge za promene Ustava, ona kaže da je to komplikovano, ali bi kratak odgovor bio „ne“.

„Izmene Ustava tek treba da budu izrađene od strane Odbora Skupštine Srbije za ustavne promene. Ministarstvo pravde je 2017. i 2018. neovlašćeno izrađivalo jedan tekst, jer tekst o promeni Ustava može da se izrađuje samo u skupštini, i izašlo je sa njim u javnost, o njemu se i raspravljalo. U njemu su zadržana pojedina loša rešenja iz sadašnjeg Ustava, neka su malo maskirana, a neka rešenja su gora od ovih koja su na snazi, ali suštinski se ne odgovara na to da se politika izmesti iz pravosuđa“, navodi Mandić.

Od Sretenjskog ustava do danas ustave smo koristili 15-ak godina

Na pitanje kako tumači najavu Pokreta za preokret da će bojkotovati referendum o ustavnim promenama, koji je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio za jesen, i njihovu ocenu da današnja sednica skupštine bez opozicije nema legitimitet za raspravu o najvišem pravnom aktu države, Mandić ukazuje da su to veoma ozbiljni argumenti.

„Od Sretenjskog ustava do danas mi smo u proseku ustave koristili 15-ak godina, evo taman to važi i za ovaj Ustav iz 2006. godine. Ljudi nekada duže voze automobile nego što mi koristimo ustave“, navodi Mandić.

Ona dodaje da je pitanje zašto Ustav mora da se menja sada, „ako znamo da ćemo sledeće godine imati izbore na kojima će učestvovati i opozicija. Veliki je problem da najveći pravni akt menja skupština u kojoj je najveći broj poslanika iz vladajuće koalicije“.

A da li misli da je Dačićeva najava referenduma za jesen zapravo korišćenje referenduma u predizborne svrhe, ona kaže da referendum jeste obavezan po Ustavu, „i to što ga je Dačić najavio tu ništa nije pogrešno, samo što je prebrzo“.

Podseća i na činjenicu da je 2019. godine ukinut cenzus za referendum, te će odluku doneti većina od izašlih birača, što znači „ukoliko izađe 15 odsto, biće dovoljno osam-devet odsto da referendum prođe“.

U skupštini danas poslanici razmatraju nameru da se Ustav promeni, dok će se o konkretnim zakonskim rešenjima tek razgovarati.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je tema vladavine prava izuzetno važna za vladu i da je zato odlučna da sprovede promene Ustava, kako bi pravosuđe bilo nezavisno, odgovornije i efikasnije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare