Manojlović (DS): Redakcija KRIK-a osuđena jer je radila svoj posao

Vesti 05. nov 202216:43 1 komentar
N1

Predsednik Odbora za pravosuđe Narodne stranke Jovica Todorović ocenio je da je presuda Višeg suda protiv KRIK-a još jedna u nizu sudskih odluka kojom se novčano kažnjavaju mediji i novinari zbog izveštavanja koje "nije po volji pripadnika režima", dok je narodna poslanica Demokratske stranke Tatjana Manojlović uputila podršku redakciji KRIK u ime svih demokrata, saopšteno je iz te stranke.

Tatjana Manojlović je rekla da je Viši sud u Beogradu osudio KRIK u postupku koji je protiv njih pokrenuo sadašnji ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, zato što su izneli činjenice sa suđenja u kojima se pominje aktuelni ministar policije.

Povezane vesti

Prema njenim rečima, to je zastrašujuće i opominjuće za sve novinare koji izveštavaju sa raznih događaja i dodatno će negativno uticati na stepen medijskih sloboda u Srbiji.

„Redakcija KRIK osuđena je jer je radila svoj posao. Šta je sledeće? Da sudovi, voljom moćnika, osuđuju lekare jer leče, glumce jer glume, majstore jer popravljaju?“, upitala je Manojlović.

Kako ističe, vlast je apsolutno netolerantna na istinu koja razobličava njihova nepočinstva.

Njihova intencija je da razore sve raspoložive resurse, zarad lične koristi, tvrdi Manojlović i dodaje da se na tom putu služe svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima i ne prezaju od bilo čega, a da je pritisak na pravosuđe jedan od tih mehanizama.

„Novinari i slobodno novinarstvo neretko su ti koji plaćaju cenu, a mrak u koji kao društvo tonemo, sve je tamniji. Pobuna je legitiman način suprotstavljanja i DS će biti među predvodnicima otpora“, rekla je ona.

Todorović: Sudije moraju da se izbore za sopstvenu nezavisnost

„Nemoguće je naći presudu naših sudova u kojoj je jasno i argumentovano obrazložio zašto je neophodno za ostvarivanje demokratije u društvu da jedan medij bude novčano u suštini kažnjen isplaćivanjem naknade štete visokom državnom funkioneru zbog navodnog duševnog bola pretrpljenog objavljivanjem određene informacije o njemu“, navedeno je u saopštenju Narodne stranke.

Sudije moraju da se izbore za vlastitu nezavisnost, dodao je Todorović, da i sudska vlast bude vlast.

„Narodna stranka upozorava sudije da će svako neosnovano i nezakonito novčano kažnjavanje, u našim ekonomskim prilikama u medijskoj sferi, dovesti do materijalnog uništavanja ovo malo slobodnih i nezavisnih medija i novinara koji se još usuđuju da istražuju i objavljuju činjenice o umešanosti javnih funkcionera u kriminal“, naveo je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare