Manojlović: Imamo rešenje po kom Srbija neće plaćati odštetu Rio Tintu

Vesti 13. jan 202213:11 95 komentara
N1

Direktor za kampanje inicijative Kreni-promeni Savo Manojlović najavio je da će u petak u 13 časova predstaviti nacrt narodne inicijative i rešenje po kome Srbija neće morati da plaća eventualnu odštetu kompaniji Rio Tinto ukoliko zabrani iskopavanje litijuma.

„Imamo predlog pravnog rešenja po kome Srbija neće morati da plati ni jedan dinar Rio Tintu. Pod uslovom da ne postoji nikakav tajni sporazum sa Rio Tintom. Nacrt Narodne inicijative i rešenja objavićemo sutra u petak u 13 časova“, napisao je Manojlović na svom Tviter nalogu.

On je ranije najavio da će Kreni-promeni pokrenuti peticiju koja će zahtevati da se zabrani iskopavanje litijuma u Srbiji i da će za nju morati da skupe 30.000 potpisa pre nego što je predaju Skupštini Srbije.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da pretpostavlja da će Vlada Srbije doneti odluku o zabrani eksploatacije litijuma za kompaniju Rio Tinto, dok on smatra da bi trebalo staviti moratorijum na to pitanje.

Vučić je rekao da je Zakon 2006. godine pravljen za Rio Tinto, i da ta kompanija zbog toga ima određena prava i potraživanja prema državi Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare