Marićević: Napadi na medije zbog vlasti koja bi da ućutka svaki kritički glas

Vesti 17. mar 202109:31 > 09:39

Psiholog i politikolog iz Centra za razvoj Srbije Lazar Marićević izjavio je povodom pada medijskih sloboda u Srbiji i najnovijeg napada tabloida i poslanika vladajuće SNS na portal KRIK da je postalo simptomatično za ovu vlast da napada svaki kritički ton koji, kaže, nije toliko uperen protiv nosioca vlasti već ljudi koji u ovom sistemu čine različite "nepodobdštine i kriminalne aktivnosti". On smatra da je dobro za državu i bilo koju vlast koja je proklamovala borbu protiv korupcije kao jedan od ciljeva, da KRIK i drugi istraživački mediji ukazuju na koruptivne aktivnosti. "Ovaj napad je mera koja bi svaki kritički glas želela da ućutka", kaže Marićević.

On je za N1 rekao da misli da to nije u redu, kao i da su mediji u Srbiji u nezavidnoj situaciji iako je svako istraživačko novinarstvo dobro za razvoj našeg društva, budući da se neke institucije ne bave svojim poslom. „Za naše društvo bi bilo bitno da pokušamo da ojačamo demokratske institucije i podržimo istraživačko novinarstvo“, rekao je Marićević.

povezane vesti

Dodao je i da imamo inače tendenciju ove vlasti da drže različitim aferama pažnu javnosti usmerenu na pitanja kojima oni skreću pažnju sa važnijih događaja.

Marićević navodi da se napad na medije događa jer se iz vlasti plaše svakog kritičkog tona, naročito kada nemamo opoziciju da u institucijama iznosi konkretne kritike. „Došli smo u nezgodnu situaciju da mediji imaju više ulogu opozicije, pa je moguće da napadi od vlasti dolaze od te percepcije“, kaže.

Povodom najave Marjana Rističevića iz SNS o novim propisima za elektronske medije, on kaže da misli da će se nastaviti pritisci na medije sve vreme, a da je samo pitanje koja vrsta pritiska će biti primenjena – da li verbalna, da li kartelskim udruživanjem da se minimizuje neki medij, da li uskraćivanjem finansiranja ili sufinansiranja…

To su različite vrste pritiska i na njih treba odgovoriti, kaže.

Iscrpljeni smo situacijom s kovidom, utiče na mentalno zdravlje

Govoreći o novim merama protiv koronavirusa i navodima da je nađeno kompromisno rešenje između medicinskog i političkog dela Kriznog štaba, Marićević ističe da od samog početka pandemije imamo situaciju da sa jedne strane imamo vesti koje dolaze od medicinskog dela štaba, a sa druge od političkog, koji kao da su u sukobu. „Ne mogu da procenim da li je to deo kampanje prema stanovništvu ili kompromis koji uvažava činioce vezane za kovid s jedne i ekonomske činioce sa druge strane“, kaže Marićević.

Ističe da je sve neizvesno i da smo i mi, ali i ceo svet u neizvesnoj situaciji već godinu dana. „Koliko vidimo, sve zemlje se snalaze, to je najbolji termin u ovoj situaciji, i pokušavaju da nađu najbolje rešenje“, navodi Marićević.

On je naglasio da cela situacija utiče na mentalno zdravlje stanovništva, ali da je situacija vanredna. „Mislim da se niko ne bi usrećio da mora da donosi bilo kakve mere pokušavajući da uzima u obzir medicinsko mišljenje i ekonomske razloge…Mi smo sigurno iscrpljeni ovom situacijom jer ovo traje već previše dugo“, rekao je Marićević.

Naglasio je i da nije za policijski čas ni u kakvim uslovima. „Živim ovde 50 godina i bilo kakvi policijski časovi mi ne prijaju ni fizički ni psihički“, rekao je Marićević. Dodao je da je policijski čas i vanredno stanje koje je uvedeno prošle godine potpuno banalzovano skupovima i protestima koji su usledili u junu.

„Policijski čas sumnjam da će biti uveden“, rekao je Marićević i dodao da mere koje su na snazi omogućavaju određenu slobodu.

Komentari (0)

Vidi sve komentare