Marija Obradović i šef Misije OEBS u Srbiji o izbornom procesu i biračkom spisku

Vesti 28. jan 202115:51 4 komentara
TANJUG/TARA RADOVANOVIC

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, a na sastanku je bilo reči i o izbornom procesu, jedinstvenom biračkom spisku, kao i o preporukama Кancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS, saopštilo je ministarstvo.

Obradović i Bratu su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na postojećim programima i razmotrili oblasti u kojima se saradnja može proširiti, a jedna od takvih je i oblast rodne ravnopravnosti.

Prema podacima ministarstva, u Srbiji nakon poslednjih izbora 20 gradova i opština vode žene, žene se nalaze na čelu 29 gradskih i opštinskih skupština, dok 50 odsto žena, odnosno njih 73, vodi gradske i opštinske uprave.

Obradović i Bratu saglasili su se da bi bilo korisno i važno razmotriti mogućnosti za umrežavanje žena lidera na lokalu, čime bi se one podstakle na međusobnu saradnju, ali i osnažile za borbu sa izazovima u svojim sredinama, a rezultati njihovog rada učinili vidljivijim, navedeno je u saopštenju.