Marinika Tepić: SNS toliko očerupao Telekom da sad mora da prodaje svoju imovinu na doboš

Vesti 05. feb 202409:56 0 komentara

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je za N1 da Telekom Srbija planira da proda 20 odsto sopstvenih akcija, što podrazumeva da će njihov kupac imati "apsolutni upliv" u poslovanje te kompanije.

Tepić je juče na društvenoj mreži X objavila da „režim u tajnosti sa Cerberus fondom sprema prodaju 20 odsto akcija državnog Telekoma„, a jutros je u emisji „Iza vesti“ TV N1 ocenila da to pokazuje da Telekom ne može više svoje negativno poslovanje da pokriva finansiranjem iz zaduživanja.

Telekom je, prema njenim rečima, pretvoren u ključni alat režima Aleksandra Vučića za održavanje rejtinga njegove vlasti, tako što je, kako je rekla, u sivoj zoni napravio gomilu medija koji služe da budu batina za opoziciju i promocija Vučića.

„Pre desetak dana morali su da prodaju antenske stubove za 400 miliona evra, a sada prodaju sopstvene akcije, što znači da taj neki budući kupac ima apsolutni uticaj na poslovanje“, istakla je Tepić.

Reč je, objasnila je Tepić, o posebnom tipu akciju, tzv. „treasury shares“, što znači da će njihov kupac imati apsolutni upliv u odlučivanju, pa čak i blokadi poslovanja Telekoma.

„Činjenica je da Telekom koji je SNS režim očerupao, mora da prodaje svoju imovinu na doboš, i to je tragedija“, poručila je Tepić.

N1 je poslao pitanja Telekomu da li su tačne tvrdnje potpredsednice SSP da Telekom zajedno sa Cerberus fondom, sprema prodaju 20 odsto akcija bez tendera, sa unapred dogovorenim kupcem. Do sada nismo dobili odgovor od ove državne kompanije.

Podsetimo, Telekom Srbije je krajem 2023. prodao antenske stubove i prateću infrastrukturu koja je uneta u imovinu posebnog preduzeća – Sky Tower Infrastructure.

Nezvanično, kupoprodajna cena je 420 miliona evra i još 80 miliona evra ukoliko ovo preduzeće, sada u vlasništvu Aktisa (tačnije Aktisovog preduzeća u Srbiji – Actis Luna Telecom Tower d.o.o. Beograd) postigne određene finansijske rezultate, o čemu je portal N1 ranije pisao. 

Prodaja antenskih stubova

Da Telekom prodaje ovu imovinu prvi je objavio BIRN, u tekstu od 25. novembra 2023. Tada je obelodanjeno da britanska kompanija Aktis, i to preko firme u Luksemburgu, planira kupovinu 1.827 antenskih stubova i prateće infrastrukture Telekoma Srbije koji se nalaze u Srbiji (995 antenskih stubova), Bosni i Hercegovini (725) i Crnoj Gori (107).

BIRN je takođe naveo da je Telekom mesecima u tajnosti pripremao prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i njihove prateće infrastrukture, poput trafo-stanica, solarnih panela i dela zemljišta. Direktor Telekoma Vladimir Lučić je tada za BIRN rekao da proces prodaje nije bio tajni, već da se o prodaji antenskih stubova odlučivalo na međunarodnom tenderu. Lučić  je takođe naveo da nije reč o strateški važnoj imovini i najavio je prodaju svih antenskih stubova koje imaju u Srbiji, Crnoj Gori i BIH.

„To se nije krilo, uz našu saglasnost IFC i EBRD su objavili detalje o projektu i ostalo ćemo objaviti u dogovoru sa inostranim poslovnim partnerima. Cena je još tajna, ali je veoma značajna, reč je o velikoj količini novca. Cena je ravna sa EU transakcijama”, kazao je Lučić za BIRN.

U Evropskoj banci za obnovu i razvoj EBRD za portal N1 su potvrdili da je prodaja antenskih stubova Telekoma i prateće infrastrukture pokrenuta u četvrtom kvartalu 2022. godine i da je „izabrani ponuđač određen do juna 2023“.

Međutim, ovom postupku nije prethodila odluka Skupštine akcionara Telekoma Srbije.

Dugovanje EPS-u

Prema podacima sa kraja novembra 2023. godine Telekom duguje 11,5 miliona evra za neplaćene račune za struju Elektroprivredi Srbije (EPS). Telekom je tako jedan od najvećih dužnika EPS. Direktor Telekoma je rekao da je u toku reprogram duga kao i da Telekom pravi milionske račune u evrima za struju na mesečno nivou.

Komisija za kontrolu državne pomoći potvrdila je nedavno za N1 da je dobila predmet koji se odnosi na inicijativu za ispitivanje moguće državne pomoći date Telekomu Srbija, vezano za dugotrajnije tolerisanje neplaćanja električne energije od strane JP EPS.

Prema javno dostupnim informacijama, navedena državna pomoć nije prijavljena Komisiji, odnosno ne postoji javno dostupna odluka Komisije kojom se odobrava konkretna državna pomoć.
Zaduživanje Telekoma u proteklim godinama sa rastom kamata je postalo dosta skuplje, tako je prema rečima bivšeg guvernera Narodne banke Srbije u protekle dve godine porasla za 100 miliona dolara.

Arena i Telekom

Velika sumu novca Telekom je potrošio investirajuću u tv prava sportskih događaja i pokrivajući dugovanja Arena sport.

Nedavno je Telekomova Arena platila prava na prenos utakmica prve italijanske fudbalske lige za područje Balkana, 24 miliona evra po sezoni, što je skuplje od cene koju su, za prenos ove lige, platile Belgija, ali i Švajcarska, Austrija i Nemačka.

Pre dve godine Arena sport je platila 600 miliona evra za desetogodišnje pravo prenosa utakmice engleske Premijer lige u fudbalu, što je više nego što su tada plaćale nekoliko puta veće zemlje nego što je region jugoistočne Evrope.

Telekom redovno plaća dugovanja Arena čenels grup (Arena Channels group) sporta. Ona je 2022. godinu završila sa neto gubitkom od 12,5 milijardi dinara, odnosno 107 miliona evra, pokazuju zvanični podaci Agencije za privredne registre (APR).

Arena čenels grupa, preko svojih TV kanala “Arena sport” je nosilac prava za emitovanje sportskih programa na teritoriji Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore i Severne Makedonije.

Kompanija Telekom Srbija, odnosno ćerka firma Arena čenels grup prema registru Regulatornog tela za elektronske medije (REM ) poseduje 24 televizije, pretežno sportskog i zabavnog sadržaja.

Osim toga poseduje informativni sajt sajt Juro njuz, kao i licencu za ekonomski web magazine Blumberg u regionu Jugoslavije, osim Crne Gore, a vlasnici su i Agro TV.

Telekom je tokom 2022. godine ukupno „pokrio“ dugovanja svojih firmi u iznosi od 20 milijardi dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!