Marinika Tepić: U toku jedan od najpodmuklijih poduhvata Vučićevog režima

Vesti 15. avg 202308:58 39 komentara
MARINIKA TEPIĆ
Tanjug/Jadranka Ilić

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je da niko nije ni objavio, niti primetio da je u toku već 12. dan "sprovođenja" javne rasprave o izmeni Zakona o sprečavanju korupcije, od 3. do 22. avgusta, jer je najava "zabašurena samo na internet sajtu Ministarstva pravde".

Kako je istakla u pisanoj izjavi, u toku je jedan od najpodmuklijih poduhvata režima Aleksandra Vučića – legalizacija korupcije i moguće aboliranje lopovluka hiljada njegovih funkcionera, koji su se korupcijom okoristili o javne funkcije, a mnogi naneli nemerljivu štetu građanima i državi.

„Ukoliko ostanu trenutne formulacije, otvara se mogućnost da hiljade javnih funkcionera, direktori, v.d. direktori, državni sekretari budu zaštićeni i lopovluk aboliran“, naglasila je Tepić.

Napomenula je da bi svi, poput Milorada Grčića u Elektroprivredi Srbije, Vladimira Lučića u Telekomu, Dijane Hrkalović u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Nikole Petrovića u Elektromreži Srbije, bili spašeni antikorupcijske kontrole, pošto trenutnim planom izmena zakona vlast daje prostor da se brišu iz statusa „javnih funkcionera“ svi državni službenici na položaju.

„Na taj način oni neće više da podležu merama prijave i provere imovine, sukoba interesa, kumulacije funkcija, proveri povezanih lica – članova porodica i povezanih pravnih lica, ortaka“, rekla je Tepić.

Objasnila je da, iako se u obrazloženju izmena zakona navodi da se definicija javnog funkcionera proširuje, ona se suštinski sužava i postaje podložna različitim naknadnim tumačenjima.

„Ambivalentnost tumačenja jasno pokazuje da postoji namera za zloupotrebu zakona, ne slučajnost, jer sudovi se prilikom primene zakona neće rukovoditi obrazloženjima iz nacrta, već tumačenjem koje proizilazi iz teksta zakona“, zaključila je Tepić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare