Marko Milanović, jedan od najmlađih FIDE majstora, osvojio još jednu medalju

Vesti 15. jul 202119:03 > 19:04 8 komentara

Stipendista SBB Marko Milanović doneo je medalju sa još jednog prestižnog takmičenja. Jedan od najmlađih FIDE majstora šaha do sada, a ponovo je briljirao osvojivši prvo mesto na ovogodišnjem državnom finalu Sportskih igara mladih na Zlatiboru. Marko je bez ijednog remija sa osam pobeda iz osam partija, osvojio prvo mesto.

Gostujući u Danu uživo, rekao je da mu to nije bilo mnogo teško jer je, kako kaže, znao protivnike. Smatra da će mu biti teže u Splitu, gde će protivnici stariji. Naime, Marko Milanović će nastupiti za mesec dana na međunarodnom finalu Sportskih igara mladih, koji će se održati u ovom hrvatskom gradu.

Dok se priprema za takmičenja, kaže da vežba sat, sat i po dnevno. „Mnogo više radim na kompjuteru ili obrađujem neku knjigu“, dodao je.

Šah ga je privukao jer, kako kaže, mnogo se razmišlja i nadmudruje se s protivnikom. Tata ga je naučio da igra, a priča da je dosta igrao i sa dedom.

Marko navodi da se trudi da izbalansira i školu i šah, i da bude odličan na oba polja. Ističe da mu je škola na prvom mestu.

Do kraja godine mu ostaju seniorske lige, a gost N1 kaže da se nada novim uspesima.

Marka je sa samo 13 godina dobio doživotno zvanje međunarodnog majstora šaha, nakon što je osvojio više od 2.300 FIDE rejting poena u standardnom šahu, saopšteno je iz kompanije SBB. Sa pet godina počeo je da uči šah, a već sa sedam postao je najmlađi prvak Srbije u šahu ikada. Do sada je osvojio više od 350 pehara, medalja i priznanja, a više godina se vrlo uspešno takmiči i u seniorskim šahovskim ligama Srbije. Nosilac je i nekoliko rekorda u šahu i višegodišnji uspešni učesnik evropskih i svetskih šampionata.

Marko Milanović je jedan od polaznika programa SBB fondacije „Stipendija prof. Njegoš B. Šolak“, koji podržava nadarene mlade ljude u Srbiji, najbolje od najboljih, na njihovom razvojnom putu i koji će nastaviti da podržava Marka na njegovom putu uspeha, saopštio je ranije SBB.