Marko Vidojković: Zbog pretnji sam morao da se sklonim iz Srbije

Vesti 12. apr 202211:54 17 komentara
Nova / Ivan Dinić

Pisac Marko Vidojković, koautor podkasta "Dobar, loš, zao", u intervjuu za Nova.rs kaže da je zbog pretnji smrću morao da se "izmesti" iz Srbije.

Vidojković, podseća Nova.rs, nema dlake na jeziku što iz nedelje u nedelju, zajedno sa Nenadom Kulačinom, dokazuje i u podkastu „Dobar, loš, zao“. Zbog toga, međutim, svakodnevno prima pretnje smrću.

Marko se ne plaši, jer kako kaže, on je “profesionalni novinar, satiričar i komičar”.

„Suštinski deo ove profesije je da budeš iskren. Da govoriš kako ti vidiš da jeste. Možda neki put nisi u pravu, ali onda se izviniš. Uvek analiziram dva-tri puta šta govorim, ali nikada nisam razmišljao o mogućim posledicama i zbog toga sam se našao sa svojom porodicom u jednom specifičnom kućnom pritvoru, usled koga se gubi i zdravlje i čije posledice mogu biti pogubne“, navodi Vidojković.

„Ja sam navikao da na proleće trčim ili igram tenis, ali to već godinu dana ne mogu. Toliko je bilo pretnji smrću. Ja kod kuće imam manje šetnji nego što imaju zatvorenici u Zabeli. Oni imaju dva puta po jedan sat dnevno šetnje, ja nemam. I posle me pitaju što si se ugojio. To je ono što te ubija. I to je ono što nas je opredelilo da se izmestimo iz Srbije. Neću reći gde, ali to je ono što se dešava“, dodaje on.

„Nema logike sedeti u četiri zida u Srbiji i tako raditi na samouništenju, pošto država ne može da te zaštiti od pretnji smrću, već će da ih ohrabruje“, objašnjava svoju trenutnu poziciju ovaj tiražni pisac koji u Beograd dolazi samo kada radi podkast “Dobar, loš, zao”.

Ceo intervju u kom se Vidojković osvrće i na rezultate izbora u Srbiji, budućnost SNS-a i Aleksandra Vučića, poziciju zemlje naspram Evropske unije, ali i domaću književnu scenu, možete pročitati na portalu Nova.rs.