Marković: Proruski narativ u Srbiji u usponu od početka 2006. godine

Vesti 20. jul 202215:58 > 15:59 4 komentara
Ivan Dinić/Nova

Javno mnjenje po pitanju spoljne politike gotovo je uvek pratilo ono što je bilo definisano kao zvaničan spoljnopolitički stav, izjavio je Demostatu istoričar i profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Marković.

To znači, naveo je, da su javno mnjenje kreirali Savez komunista Jugoslavije do 1990. godine, Socijalistička partija Srbije od 1990. do 2000. godine, frakcije DOS od 2000. do 2012. godine i Srpska napredna stranka od 2012. godine pa nadalje.

U proteklih deset godina u Srbiji se vodi propaganda u kojoj se, kako Marković primećuje, uočavaju tri važne odlike – slavi se Srbija, koja se prikazuje kao neproporcionalno značajna u odnosu na svoju veličinu i ekonomsku snagu, Zapad se stalno osporava i prikazuje kao deo neke zavere protiv zemlje, a Rusija se predstavlja kao branilac Srbije i pravoslavlja.

Ključan je stav SNS i njenog predsednika Aleksandra Vučića, kao dominantne ličnosti vladajuće stranke, predočio je Marković.

Marković smatra da je potrebno voditi računa da sve pravoslavne države u jugoistočnoj Evropi, ali i Mađarska i Slovačka, imaju blagonakloniji stav prema Rusiji od zemalja zapadne i severne Evrope.

Sve upućuje na to bi da u slučaju promene spoljnopolitičkog pravca u Srbiji i stav građana bio sličan onom u Bugarskoj i Grčkoj. Ali, i tada bi, svakako, bio naklonjeniji Rusiji nego što je to slučaj na Zapadu, zaključuje Marković.

Proruski narativ u Srbiji je u usponu od početka 2006. godine, kada se Rusija vratila na Balkan kao deo širih spoljno-političkih aspiracija predsednika Vladmira Putina, ukazuje Marković.

Od tada se Rusija pojavljuje kao zaštitnica Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija, a od februara 2008. i kao zemlja spremna da iskoristi veto u slučaju pokušaja da Kosovo postane članica UN, podseća on i ističe da je isključivo na tom jednom pitanju Rusija izgrađivala sliku velikog prijatelja Srbije.

Od početka devedesetih do otprilike 2005. godine najpopularnija strana država u Srbiji bila je Grčka, naveo je Marković, a da od tada primat preuzima Rusija, prvenstveno zbog stava prema Kosovu.

Govoreći o antizapadnoj propagandi, Marković kaže da se ona pojačava u Srbiji od 2012-2014. godine.

Od 2012. godine, prema oceni Markovića, Rusija primenjuje strategiju meke moći, a od aneksije Krima 2014. godine veoma aktivno radi na sopstvenoj promociji širom sveta, a posebno u Srbiji.

Prizvuk antivesternizma u Srbiji, prema Markovićevom mišljenju, imaju i državne komemoracije povodom intervencije NATO, koje Srbija organizuje od 2015. godine.

Okolnost da je dominantna politička stranka u Srbiji, SNS, nastala na talasu nacionalizma i da pripada konzervativnim narodnjačkim partijama daje dodatni vetar u leđa nacionalističkim narativima u koje se uklapaju narativi antivesternizma i proruskog stava.

Marković je rekao da članstvo SNS u Savezu evropskih narodnih partija (EPP) može da deluje i u pravcu harmonizovanja spoljne politike Srbije sa EU, dok je deo rukovodstva stranke očigledno sklon tome.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare