Marojević o mobingu: Nedostaje nam solidarnosti i građanske hrabrosti da ukažemo

Vesti 20. nov 202110:31 > 11:425 komentara
Izvor: N1

Pisac Igor Marojević kaže da zna za mnoge radnike koji trpe mobing ali ne prijavljuju, jer se, kako je rekao, plaše i spremni su da trpe.

Komentarišući slučaj vijetnamskih radnika na gradilištu Linglonga, on je rekao da oni koji nemaju hrabrosti da prijave, onda i gube empatiju prema drugom.

„To nam neodstaje, građanske hrabrosti da ukažemo i solidarnosti da stanemo iza kolege koji trpi mobing. Ja zbog toga ne želim da se zaposlim, jer uvek je bilo neke zloupotrebe. Ovaj slučaj (vijetnamski radnici) je ekstreman, dobro je što se govori o tome i dobro je što je urađeno nešto za te ljude. Problem je što su to izolovani slučajevi, a ne sistemska rešenja. Uvek je neka NVO ili neki pojedinac koji moraju da upiru prstom da bi se to rešilo“, navodi Marojević.

Marojević navodi da treba ispitati šta se desilo u Linglongu.

„Da li se investitor ogrešio o naše zakone, ako jeste, onda treba da odgovara. A da premijerka kaže da ne razume radnike koji su obespravljeni to je skandalozno“, poručuje.

Juče je, ispred zgrade RTS u Takovskoj ulici, održan protest, jer je javni servis odbio da emituje spot „Srbija nije na prodaju“ protiv kompanije Rio Tinto.

„Dobro je što bilo šta može da motiviše ljude da izađu na ulicu. Dobro je što se govori o tome, što je Gardijan to ispratio, što piše kritički, što se preduzima inicijativa. Vučić se plaši, on kad god vidi da je nešto žarište negodovanja obraća veću pažnju, nekim pritiscima bi se nešto moglo postići. Bojim se da bi zbog visokih plata nešto moglo i da se toleriše“, dodaje.

Kada je u pitanju vakcinacija, Marojević kaže da je „sproveo ispitivanje“ onih koji ne žele da prime vakcinu.

„Mogu se čuti najrazličiti odgovori, od ne sviđa mi se, mrzi me, preko nekih razloga teorija zavere da je čitava stvar izmišljena, pa do metafizički-ontoloških razloga da vakcina unosi strano telo u energiju koju čovek poseduje. Zabrinbjavajuće je što je taj procenat kod nas jako visok. Mislim da smo dosta visoko na top listi antivakserskih zemalja“, kaže.

Marojević ima i novu knjigu – Sve o lepoti. Reč je o izboru konačnih verzija priča iz autorovih dosadašnjih zbirki Tragači, Mediterani i Beograđanke, kao i novih Marojevićevih kratkih narativa, grupisanih u ciklus Smrti poznatih.

„Sve za lepotu može da se pojmi doslovno, ali i ironijski. Postoje svakidašnji pristupi lepoti, kao što su stupanje u vezu zbog lepote, ili preljuba zbog lepote. Zatim, lepota kroz video igrice, nastupanje u filmovima, pa onda i mračna strana lepote. Knjiga može da se čita kao best of mojih kratkih narativa, ali možemo da čitamo i kao roman u kome je lepota glavna junakinja, seli se kroz događaje glavnih junaka, pa do njene selidbe u vremenskom smislu“, kaže.

Komentari

Vaš komentar