„Marš sa Drine“ Ani Brnabić: Studija Rio Tinta šarena laža, građani ne prihvataju ovu farsu

Vesti 17. jun 202416:00 21 komentara
N1

Nakon što je Rio Tinto na svoju ruku sproveo i objavio nelegitimnu studiju uticaja projekta Jadar, predsednica Skupštine Ana Brnabić je, isto tako niodakle, pozvala na javnu raspravu o privatnoj studiji - i to u parlamentu, navodi se u saopštenju udruženja "Marš sa Drine".

„Što bi imalo smisla da je studiju naručilo ministarstvo Zaštite životne sredine, pošto bi to onda bio prvi korak u proceduri standarda Evropske Unije o kojima svi slušamo godinama, ali koje nikako da vidimo sprovedenim. Da živimo u nekoj alternativnoj Srbiji gde parlament zaista funkcioniše kao kolektiv izabranih predstavnika koji govore u ime svih građana i građanki, mogli bismo da čujemo izražavanje suverene volje čitavog jednog naroda“, piše u saopštenju koje potpisuju Bojana Novakovic i Jelena Bunić iz „Marš sa Drine“.

Ali stvarnost kaže nešto drugačije, dodaju.

Povezane vesti

„Vladajuću koaliciju koja ima većinu mandata podržava jedva trećina stanovništva, a izbore su dobili dokazanom krađom. Kad gospođa Brnabić već radi posao promocije privatne kompanije i više se brine za njihove interese nego za državne regulative ili narodnu volju, onda bismo je zamolile da do kraja ispoštuje tu istu kompaniju. S obzirom da u studiji piše da je ‘studija vlasništvo kompanije Rio Sava i da ne sme biti kopirana, distribuirana, objavljena ili reprodukovana u celini ili delimično, bez prethodne pisane saglasnosti Rio Save’, želeli bismo da je podsetimo da mora da traži saglasnost za korišćenje studije na sednici Skupštine. Da li je to tražila, i u slučaju da je dobila, da li može da dokaže da je kompanija saglasna u pisanoj formi?“, pitale su one.

Dalje ih, kažu, interesuje kako će poslanici uspeti da pročitaju i razumeju preko 2.000 strana studije, da bi već „naredne nedelje“ mogli o njoj da raspravljaju u Skupštini?

„Osim ako nisu svi do jednog zapravo doktori geologije, biologije i/ili hemije koji redovno prate razvoj rudarstva, ekologije i klimatskih promena, kako će diskusija u Skupštini biti iole konstruktivna i objektivna? Jedino mesto za ‘razgovor i debatu’ o ‘pitanjima važnim za društvo’ jeste – društvo. Što nas dovodi do učešća javnosti kao temelja evropske regulative o životnoj sredini, standarda na kojem će, kako nam Rio Tinto stalno govori, oni zasnivati sav svoj rad. Kako da im verujemo kada već na prvom koraku tih regulatornih procedura – koraku Procene uticaja na životnu sredinu – nisu sproveli nijedan deo propisa?“, pitale su.

One su podsetile i Anu Brnabić i kompaniju kako izgleda procedura Procene Environmental Impact Assessment (EIA)

1. Proceduru Procene uticaja na životnu sredinu mora zvanično pokrenuti Ministarstvo za životnu sredinu;

2. Prema Direktivi o proceni uticaja na životnu sredinu, procedura ima tri koraka: skrining, utvrđivanje opsega i odgovarajuću EIA. Druga i treća faza obuhvataju javne konsultacije.

„Ne možete objaviti EIA izveštaj bez objavljivanja elemenata prethodnih faza i uključivanja javnosti na svakom koraku“, navode oni.

Koraci su jednostavni, dodaju i navode ih:

a. Skrining pokazuje da li projekat zahteva procenu uticaja. Ovaj zahteva.

b. Određivanje obima identifikuje ključna pitanja i postavlja granice za Procenu.

c. Procena uključuje detaljnu analizu uticaja projekta na životnu sredinu, uključujući procenu efekata na različite faktore životne sredine kao što su biodiverzitet, zemljište, voda, vazduh, klima i kulturno nasleđe, tvrde.

„Dokument koji smo prethodnih dana videli svuda u medijima je najobičnija šarena laža za javnost. U njemu se ne nalazi ništa što je pravno relevantno za bilo koji srpski zakon, a kamoli za najviše standarde EU“, navodi se u njihovom saopštenju.

Dodale su:

„Mi, kao građani, ne prihvatamo ništa što proizilazi iz ove farse jer to nije legitiman deo procesa uključivanja javnosti i samim tim podriva vladavinu prava. Javne debate i sastanci moraju biti upravo to – javni. Ne smeju se odvijati iza zatvorenih vrata iza kojih sedi ekskluzivan klub klimača glavom i onih koji žive po principu ‘ruka ruku mije’. Jedina ‘budućnost o kojoj Srbija mora da razmišlja’ je ona u kojoj je vazduh čist, zemlja plodna, voda pitka, a ljudi zdravi“, zaključuje se u saopštenju.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare