Martinoli o odluci REM: Nije me iznenadila i u tome leži problem

Vesti 29. jul 202218:22 > 18:23 6 komentara

Teoretičarka medija Ana Martinoli kaže da je nije toliko iznenadila odluka REM-a o dodeli nacionlnih frekvencija i da u tome leži problem.

POVEZANE VESTI:

Podsećamo, Savet Regulatorne agencije za elektronske medije (REM) dodelio je televizijama Pink, Prva, Hepi i B92 nacionalne frekvencije, dok će za petu frekvenciju konkurs biti raspisan.

„Ovo je bila najbezbolnija odluka u smislu održavanja onog statusa koji najviše odgovara onima kojima odgovaraju podobni mediji. Izjava Olivere Zekić da odluku ne bi bilo dobro politizovati je u redu, mislim da ne bi trebalo da se bavimo politikom nego zakonom i da vidimo šta propisuju zakon i pravilnik za medijske usluge. Samo jedan o mnogih detalja koji su sporni, pravilnik kaže da se mora voditi radučna da li podnosilac kandidature poštuje propise, etičke standarde, da li je prekršena neka mera. Nije samo problem šta se napiše u elaboratu, već koliko se trudiš da tržište unaprediš i poštuješ etičke standarde. Mere koje su izricane nekim emiterima su zvog povrede ljudskih prava, imali smo i privremene zabrane programskog sadržaja, ima dosta osnova po kojima bi odluka REM-a mogla da se osporava, ali mi se čini da se neće desti, taj nagoveštaj konkursa je pokušaj da se pacifizuje javnost“, smatra Martinoli.

Govoreći o konkursu za petu nacionalnu frekvenciju, Martinoli je rekla da je važno da razumemo brojna istraživanja koja su pokazala da je naše medijsko tržište visoko koncentrisano.

„Neophodno nam je da dobijemo emierta koji će omogućiti publici šiom Srbije da može da ima pristup informacijama koje će im pomoći da razumeju situaciju u društvu. Znamo da su konkursi za petu frekvenciju propadali, znamo da se dodeljuje bez jasne strategije o razvoju medijskog tržišta. I ovaj konkurs se desio u nesrećnim okolnostima, jer mu je vreme po zakonu. I ovom konkursu su morali da prethode određeni procesi“, smatra teoretičarka medija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare