Martinović: Kodeks ponašanja poslanika zbog razbijanja ružne slike parlamenta

Vesti 21. sep 202113:24 > 13:28 3 komentara
N1 (arhiva)

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Aleksandar Martinović izjavio je da je jedan od ciljeva izmena Kodeksa ponašanja narodnih poslanika "da se učini dodatni napor kako bi se civilizovao rad parlamenta i razbila ružna slika o Skupštini Srbije koja se stvara godinama".

Martinović je rekao da je Skupština Srbije u decembru prošle godine usvojila Kodeks ponašanja narodnih poslanika čiji je cilj da podigne na viši nivo političke kulture rad u parlamentu.

On je rekao da su Kodeks od usvajanja do danas u više navrata primenjivali na sednici Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

„Kodeks ponašanja narodnih poslanika u praksi se pokazao kao dobar akt i dokument koji može u velikoj meri da upristoji rad Narodne skupštine, da političku kulturu svih nas poslanika, ali i svih onih koji na bilo koji drugi način učestvuju u političkom i javnom životu Srbije podigne na viši nivo“, rekao je Martinović.

On je dodao da je, kada su usvajali Kodeks, jedan od glavnih ciljeva bio da „u drugome, koji ne misli isto kao i oni, gledaju samo političkog neistomišljenika, političkog suparnika, a nikako političkog neprijatelja“.

„U Srbiji je previše bilo političkih neprijateljstava, mnogo smo energije potrošili na međusobne sukobe, skoro do istrebljenja. Došlo je krajnje vreme da se politički život u Srbiji podigne na nivo da možemo da se razlikujemo, da budemo različiti po mnogim pitanjima, ali da jedni druge uvažavamo, da se ponašamo dostojanstveno, i u parlamentu, i van parlamanta i da o Narodnoj skupštini Srbije i domaćoj i međunarodnoj javnosti pošaljemo mnogo bolju sliku“, rekao je Martinović.

On je naveo da godinama postoji trend da se o Skupštini Srbije govori i piše na najgori mogući način, da se predstavlja u javnosti da u parlamentu sede loši, nevaspitani ljudi koji su skloni korupciji, što nije tačno.

Martinović je rekao da smo svedoci da su česti napadi na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu porodicu i to od onih koji su nekada bili poslanici.

Prema njegovim rečima, Kodeks ponašanja narodnih poslanika pokazao se kao dobar akt, ali je konstatovano da postoji prostor da se Kodeks popravi.

Martinović je rekao da su u proteklih nekoliko meseci dobili veoma važne i korisne sugestije od eksperata iz GREKO, koji su ukazali na tehničke i normativne nedostatke Kodeksa, i od Misije OEBS u Srbiji, u kom pravcu bi trebalo da se menja ovaj dokumenta.

Martinović je rekao da je izmenama Kodeksa predviđeno da Etičku komisiju čine tri redovna profesora univerziteta u Srbiji i dva predstavnika Službe Narodne skupštine.

Visoki standardi članova Etičke komisije

On je rekao da su propisani kriterijumi za izbor članova Komisije iz reda fakultetskih nastavnika koji moraju da imaju dovoljno bodova takozvanog „impakt faktora“ iz oblasti etike, morala ili moralnog razvoja.

Prema njegovim rečima, državni službenici koji su članovi Etičke komisije moraju da ispune visoke standarde, da su fakultetski obrazovani i to iz oblasti društveno-humanističkih nauka, i da imaju najmanje zvanje samostalnog savetnika.

Ubuduće će obaveza Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja biti da pre donošenja odluke o povredi Kodeksa pribavi mišljenje Komisije, koje nije obavezujuće za Odbor, ali se objavljuje na sajtu Skupštine Srbije.

Martinović je rekao su izmenom Kodeksa uvedene novčane kazne za njegovo kršenje.

On je rekao da će prihvatiti dva podneta amandmana na izmene Kodeksa.

Poslanici na današnjoj sednici razmatraju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, ali će ga ministarka pravde Maja Popović obrazložiti po dolasku sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare