Martinović nudi praksu studentima: Potrebni nam obrazovani mladi profesionalci

Vesti 09. nov 202214:33 9 komentara
Tanjug/MDULS/Mrko Rupena

Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi 2022/2023, na kom 56 organa javne uprave nudi stručnu praksu za gotovo 800 studenata pet državnih univerziteta u Srbiji, otvoren je danas na posebno dizajniranoj digitalnoj platformi, u virtuelnom prostoru Skupštine Srbije.

„Javnoj upravi su potrebni obrazovani mladi profesionalci, koji sa sobom nose nove ideje, energiju, entuzijazam i kreativnost i koji, u sinergiji sa svima nama koji smo posvećeni radu u upravi, mogu da doprinesu još većim i bržim reformskim procesima i rezultatima vidljivim u različitim segmentima našeg društva i države uopšte“, poručio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Aleksandar Martinović na otvaranju sajma, objavilo je ministarstvo.

On je dodao da je prošlogodišnji sajam prepoznat i od strane relevantnih institucija izvan Srbije kao inkluzivna i inovativna inicijativa u osnaživanju i zapošljavanju mladih, koju je moguće primeniti i u upravama drugih zemalja, o čemu govori specijalna nagrada Regionalne škole za javnu upravu „ReSPA i OECD/SIGMA“, koja je resornom ministarstvu uručena u septembru ove godine.

Ministar je kazao kako Vlada Srbije radi na izgradnji kompetentne i stabilne kadrovske strukture u javnoj upravi, „što je naš imperativ ako znamo da su administrativni kapaciteti jedan od važnih kriterijuma za ocenu spremnosti naše države da postane članica Evropske unije“.

Martinović je pozvao studente da se uključe u ovogodišnji sajam i odaberu praksu u javnoj upravi.

Halačeva: Da jednog dana doprinesete i javnoj upravi EU

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva istakla je da je potrebno nastaviti sa ulaganjem u kvalitet i kapacitete javne uprave, kako bi ona bila dovoljno agilna da se prilagođava i bila po meri budućnosti.

Prema njenim rečima, sposobnost odražavanja današnjih i predviđanja potreba sutrašnjice moraju da postanu stalne odlike javnog sektora, a ideje i veštine mladih, kako je navela, mogu biti pozitivna snaga za rešavanje brojnih izazova koji su pred nama.

„Ovoga puta oko 800 vas će imati priliku da sprovede stručnu praksu u javnoj upravi i tako otvori nove karijerne mogućnosti, ne samo u državnoj upravi Srbije, već se nadam i u javnoj upravi EU, nakon pristupanja Srbije“, navela je Halačeva.

Nakon orvaranja sajma, potpisan je i Program saradnje u vezi sa pružanjem podrške visokoškolskim ustanovama u obrazovnom procesu za 2022/2023. godinu sa predstavnicima pet državnih univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Кragujevcu, Nišu i Novom Pazaru.

Drugi po redu Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi organizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku EU projekta „Vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave“.

Svi zainteresovani za više informacija o studentskoj stručnoj praksi u javnoj upravi i programu ovogodišnjeg sajma mogu da posete Virtuelnu zajednicu Studentska stručna praka u javnoj upravi, na kojoj se nalazi i link putem kog mogu da učestvuju u sajmu i kroz virtuelni prostor Skupštine Srbije, prisustvuju prezentacijama organa javne uprave koji otvaraju vrata studentima i nude im stručnu praksu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare