Mas u Prištini sa Osmani: Protiv smo promena granica

Vesti 22. apr 202119:5418 komentara

Nakon duže pauze u posetama stranih zvaničnika zbog pandemije, u Prištini je u četvrtak boravio šef nemačke diplomatije Hajko Mas, koga je na aerodromu dočekala ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala. Cilj posete vodećeg nemačkog diplomate Kosovu je, kako je rekao, sagledavanje procesa vakcinacije protiv kovid-19, ali i isticanje važnosti nastavka procesa dijaloga između Kosova i Srbije.

Povezane vesti

„Želim da podvučem da ideju o kojoj se upravo ponovo politički raspravljalo u poslednjih nekoliko dana i nedelja, ideju da se složena, socijalna i politička pitanja mogu rešiti novim linijama na mapi, ne smatramo realnom, već prilično opasnom . Smatramo opasnim cak i započeti ovu raspravu, a kamoli da ona da takve rezultate. I zato mi je drago što je najnoviji korak u ovom pravcu, od bilo koga da je potekao, nadam se, brzo vraćen u fioku. Jer to je rešenje koje ne bi vodilo ka rešavanju sukoba vec intenziviranju istih“, rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke.

„Smatram da je procesu dijaloga neophodno resetovanje, dakle ne radi se samo o nastavku. Naše institucije će pažljivo pregledati svaki postignuti sporazum i svaki dokument koji je do sada bio postignut. Vodićemo dijalog zasnovan na jasnim principima gde Republika Kosovo ni na koji način neće ulaziti u bilo kakve opasne avanture, koje imaju veze sa promenom granica, logikom koja pripada prošlom veku“, kazala je predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Upitan od strane novinara da li će konačan dogovor Kosova i Srbije podrazumevati da Srbija prizna Kosovo, Mas je rekao da bi ova tačka trebalo da bude sastavni deo rešenja.

„Naravno, priznavanje Kosova moraće biti deo rešenja, jer u suprotnom do njega neće doći. Štaviše, kao sto se to obično dešava u procesima normalizacije odnosa, obe strane će morati da naprave kompromise. Nisam u poziciji da ovde javno definišem crvene linije za kompromis.“

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas se nakon sastanka sa Osmani sastao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem, a potom i sa šeficom kosovske diplomatije Donikom Gervalom.  Nakon posete Prištini, Mas putuje u Beograd.

Komentari

Vaš komentar