MASA osudila retoriku Brnabić: Hajka na profesore neistomišljenike

Vesti 25. maj 202318:58 10 komentara
N1

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) osudila je retoriku premijerke Ane Brnabić u Skupštini Srbije i targetiranje profesora Univerziteta koji su neistomišljenici vlasti.

Posle uvredljivih reči upućenih jednom poslaniku ili svim poslanicima opozicije, za koje nije našla za shodno da uputi javno izvinjenje, premijerka je ovog puta za metu izabrala najveći srpski univerzitet, navodi se u saopštenju.

Tim činom samo je nastavljena hajka na profesore neistomišljenike koji se ne ustručavaju da javno iznose kritiku na račun izvršne vlasti, ističe MASA.

S druge strane, dodaje se, kad je reč o profesorima istomišljenicima, izjavom „nemojte dirati političke analitičare, jer je njihov posao da kažu šta misle i analiziraju rad političara“, Brnabić zapravo sugeriše da je profesorima dozvoljeno javno iznošenje mišljenja isključivo kada je ono izneto u prilog vlasti.

Stoga kao članovi akademske zajednice javno pitamo premijerku da li ona smatra da je profesorima Univerziteta u Beogradu dozvoljeno da kažu šta misle samo u ulozi političkog analitičara i samo onda kada je to u interesu vlasti i da li po njenom mišljenju Univerzitet treba da javno osudi sve koji misle drugačije i iznose kritiku na račun vlasti, upitali su iz MASA.

U saopštenju MASA osuđuje svako pozivanje na nasilje, sa bilo koje strane da dolazi, ali isto tako smatra da odgovornost za političku atmosferu u društvu ponajviše snose oni koji vode to društvo i da se pre pozivanja na odgovornost drugih društvenih aktera mora preuzeti lična i politička odgovornost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare