Masovna protestna vožnja Zrenjaninaca: Hoćemo zdravu vodu u svojoj kući

Vesti 21. avg 202123:18 27 komentara
N1

U Zrenjaninu je održana četvrta i do sada najmasovnija protestna vožnja "Zrenjanin je žedan", tokom koje su učesnici zatražili ukidanje spornog zakona o komunalnim delatnostima iz 2018. godine koji je omogućio da privatna kompanija obavlja poslove vodosnabdevanja u Zrenjaninu.

„Prvi i najvažniji zahtev je voda za sve. Mi, kao krajnji korisnici, hoćemo čistu i zdravu vodu u svojoj kući. Ne želimo čistu vodu na izvorištu fabrike nego na našim česmama“, rekao je Mišo Živanov pred nekoliko stotina biciklista, vozača motocikala i automobila.

Tokom protestne vožnje prometnim ulicama Zrenjanina, građani su u jednom trenutku blokirali kružni tok kod Autobuske stanice na putu za Beograd i razvukli baner na kom je pisalo „17 minuta za 17 godina“.

S obzirom na to da je Zrenjanin grad zbog kojeg je 2018. godine promenjen Zakon o komunalnim delatnostima ne bi li se omogućilo privatnoj kompaniji da vrši snabdevanje javnim dobrom i upravlja prirodnim resursom, građani su postavili pitanje da li to otvara mogućnost da ponovo neka druga privatna kompanija ili fizičko lice u budućnosti snabdeva grad vodom.

Živanov je rekao da će se organizatori protesta obratiti zaštitniku građana i Vladi Srbije i da će tražiti da se ukine zakon koji je „usvojen samo zbog zrenjaninske Fabrike vode koja je prestala sa radom i koji omogućava privatnicima da iskorištavaju javna prirodna dobra radi ostvarivanja svog profita“.

„Grad treba da nam isporučuje vodu, a ne privatnik. Ako može država da da 600 miliona evra za prenose fudbalskih utakmica, može i svojim građanima da obezbedi pijaću vodu u 21. veku“, rekao je Živanov.

U saopštenju poslatom nakon protestne vožnje, iz Zrenjaninske akcije su zatražili i krivičnu odgovornost „apsolutno svih koji su bili uključeni u fijasko sa Fabrikom vode, bez obzira da li su bili u prethodnoj ili su u sadašnjoj vlasti“.

Komentarišući postupak Erste banke koja je pokrenula prodaju Fabrike vode u Zrenjaninu, Živanov je rekao da na osnovu dosadašnjeg iskustava nema poverenja u rad Gradske uprave grada Zrenjanina. Upitao je zašto nisu objavljeni uslovi pod kojim je došlo do raskida ugovora i da li je traženo od Fabrike vode da vrati sve što je primila iz gradskog i republičkog budžeta, i to sa zakonskom zateznom kamatom.

Građani se pitaju da li je grad, u čijoj je isključivoj nadležnosti da obezbedi isporuku pijaće vode, zatražio od privatne kompanije kojoj je ugovorom povereno prečišćavanje vode za piće, da plati ovu štetu ili je spreman da Zrenjanincima štetu nadoknadi iz sopstvenog budžeta.

Pitali su i da li grad Zrenjanin planira da kupi fabriku vode sa istom tehnologijom za koju je ustanovljeno da ne može da obezbedi dobar kvalitet i dovoljan kapacitet vode za normalno snabdevanje grada vodom.

„Znamo da na gradski sistem vodosnabdevanja treba da se priključi fabrika za proizvodnju guma Ling Long (možda i drugi subjekti), za koju se procenjuje da ce imati učešće u potrošnji više od 20 odsto od ukupne dnevne potrošnje grada“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare