Matić bez jasnog odgovora – da li će posle oslobađanja ubica Slavka Ćuruvije ostati u Komisiji

Vesti 03. feb 202412:57 51 komentara

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić istakao je za N1 da je nedostatak političke volje, kao i nedostatak reformisanih institucija naročito u pravosuđu doveo do odluke Apelacionog suda, prema kojoj su okrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije – Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice.

„Nije postojala politčka volja u ovom međuperiodu od trenutka od kada je poslednji put izrečena prvostepena presuda na 100 godina zatvora. Dva puta smo imali izricanje presude na ukupno 100 godina zatvora i dva puta imamo odluku Apelacionog suda koji se protivi toj odluci. Mislim da je s jedne strane nedostatak političke volje, ali sa druge strane nedostatak reformisanih institucija, naročito u pravosuđu“, objašnjava Veran Matić.

Kako navodi, pravosuđe u Srbiji je i dalje na temeljima devedesetih.

„Od tada imamo ustanovljenu određenu vrstu kulture, i ta kultura je preživela, ona nije transformisana u periodu kada su demokratske snage osvojile vlast 5. oktobra 2000“, navodi Matić.

Nijedno političko ubistvo iz 90ih nije rešeno, podseća.

„Nisu ni rađene istrage, nije ni pokušavano. Mi sa Komsijom za istraživanje ubistava novinara učilini smo sve što je bilo moguće. Od neaktivnog slučaja 15 godina dovedemo do podizanja optužnice, prihvatanja optužnice, početka suđenja i dve prvostepene presude od 100 godina zatvora. Apelacija je odlučila drugačije i mogu da kažem da mislim da apsolutno nisu bili svesni jednog istorijskog trenutka koji je vezan između ostalog za ovaj slučaj, u novinarstvo u Srbiji i novinarstvo u svetu“, objašnjava.

Kako navodi, na isti način svet reaguje razočarano, sa teškim ocenama o demokratiji.

„U prvih nekoliko godina rada Komisije, do onog trenutka kada je smenjeno rukovodstvo policije koje je vodio direktor Veljović mi smo u Komisiji imali jednu vrstu velikog poleta i puno energije koju smo ulagali u razrešenje ovih slučajeva. Cela ta vertikala u policiji je bila u samoj Komsiji, u članstvu Komsije i imali smo jako dobru koordinaciji i veoma dobru sa saradnju sa predstavnicima BIA u samoj Komisiji. Tada su napravljeni najveći pomaci kada je reč o istrazi za ubistvo Slavka Ćuruvije. Posle promena u policiji je splašnjavao taj entuzijazam odnsono nije postojala nikakva zainteresovanost u rukovostvu policije koju je vodio Nebojša Stefanović, a Dijana Hrkalović bila jedan od glavnih operativaca“, ističe.

Kada je reč o sudu, naglašava Matić, na sud nije bilo nikakvog političkog pritiska, niti političkog uticaja.

„U dva navrata je ovo Sudsko veće koje je osudilo optužene na 100 godina je donosilo odluke o izbacivanju ključnih dokaza iz sudskog postupka. Apelacija je vraćala te glavne dokaze u nekoliko navrata, i oni su kasnije postali ključni dokazi kada je dva puta donošena presuda“, navodi.

Matić naglašava da je potpuno jasno da će opstrukcija biti s obzirom na to da se sudilo Državnoj bezbednosti.

„Državna bezbednost nije doživela nikakvu transformaciju, niti je došla do bilo kakvog sudskog postupka. U našoj novijoj istoriji niko iz Državne bezbednosti nije osuđen i pored brojnih dokaza o političkim ubistvima“, smatra Matić.

Matić navodi da je imao saznanja da je oslobađajuća presuda doneta još pre devet meseci.

„Ja sam u maju objavio da postoje informacije da je doneta oslubađajuća presuda. I postavio sam nekoliko puta pitanje Upravi Apelacionog suda i dobio sam odgovor jednom da je doneta presuda, a nije otpravljena bez nekog obrazloženja. Mislim da postoji više razloga zbog čega nije objavljivana. Uvek se čeka pogodan trenutak za objavljivanje ovako teške informacije“, navodi.

Podseća da smo imali majske tragedije, masovne proteste na ulicama, predizbornu kampanju, izbore.

„To su sve bile situacije u kojima nije baš popularno za vlast da se jedna ovakva informacija objavi. Tako da pronađen je ovaj trenutak koji je između stare i nove vlade, a u isto vreme sa drugim snažnim događajima poput ukidanja dinara na Kosovu. Kad su do sad čekali mogli su da sačekaju 11. april i da se i na taj način ovom presudom narugaju nekažnjivosti ubistava novinara i da to bude logičan sled ciničnog odnosa prema ubistvu našeg kolege Slavka Ćuruvije“, poručuje Matić.

Na pitanje da li će ostati na čelu Komsije za istraživanje ubistava novinara, Veran Matić je naveo:

„Razgovaraćemo u narednim danima o načinima na koji će Komsija nastaviti da radi, o samom smislu postojanja Komsije. Imamo i slučaj ubistva Milana Panića koji je otvoren. I on je u jednoj dramatičnoj situaciji“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare