Matić: Dobričanin romantizovala optuženog u bekstvu – nema žene koja ga ne pamti

Vesti 06. dec 202218:135 komentara
Izvor: Goranka Matić

Zora Dobričanin Nikodijević, advokatica koja brani optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije, je na današnjoj javnoj raspravi veća Apelacionog suda po žalbama u ovom slučaju nedopustivo romantizovala optuženog koji je u bekstvu Miroslava Kuraka, govoreći o njegovom fizičkom izgledu koje žene pamte, naveo je u svom autorskom tekstu inicijator i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

Pročitajte još:

„Ogovarala je na žalbu zamenika tužioca za organizovani kriminal Milenka Mandića i u prepoznatljivom ležernom nastupu, glorifikovala je optužene koje brani, izjavivši da su oni ‘supermeni’ jer je protiv njih bila optužnica, tužilac, medijski spinovi, politički pritisci… Međutim, vrhunac je usledio opisom Miroslava Kuraka: ‘Lično sam poznavala Kuraka, jedan od najlepših momaka u Beogradu. Ne postoji nijedna žena koja ga nije zapamtila'“, napisao je Veran Matić u svom autorskom tekstu.

On dodaje da su na predstavnike medijske zajednice, koji su bili u publici, delovali šokantno osmesi na ovu konstataciju, šarmiranje u pokušaju i tabloidno dodvoravanje optuženima i delu javnosti koja je na strani istih.

„Iako je predsednica veća Apelacionog suda Nada Hadži Perić, nastojala da advokaticu vrati na temu, u tome nije uspevala jer je nastavila da govori o tome šta je sve mogao tužilac da uradi u drugim slučajevima, posebno u slučaju ubistva advokata Miše Ognjanovića. I za nas iz medijske zajednice je sramno da postoje nerazrešeni slučajevi, kao što je ovaj spomenuti, ali to nema nikakve veze sa slučajem ubistva novinara Slavka Ćuruvije“, istakao je Matić.

On ocenjuje da je romantizovanje optuženih, osuđivanih, često i osuđivanih za ratne zločine, postalo uobičajeno u našoj tabloidnoj praksi, a da ponašanje Dobričanin Nikodijević predstavlja „drastično ismevanje žrtve i trauma koje je preživela porodica ubijenog Slavka Ćuruvije“.

„Slavko Ćuruvija je ubijen zbog principa, zbog zastupanja slobode štampe, nezavisnog novinarstva. On je osuđen na smrt, zbog toga što se usprotivio režimu, koji je počinio brojne zločine i unazadio Srbiju i ceo region. Slavko je postao i žrtva represije, ali i nepokolebljivog otpora toj represiji, kojom su gašeni brojni slobodni mediji. U isto vreme, bio je vrlo šarmantan, ali nikome do sada nije palo na pamet da ga veliča i brani zbog njegovog izgleda i zbog mišljenja žena o njemu“, napisao je Matić.

Istakao je da je teško pobrojati šta je sve problem u ovakvoj odbrani, ali da je siguran da nije u pitanju nesmotrenost.

„Mislim da je planirano, upravo računajući na tabloidiziranu javnost u Srbiji, kojoj će ovakav opis optuženog biti zanimljiv, prihvatljiv, koji će podržati bez svesti o težini optužbi i bekstva od zakona u zemlji u kojoj žive“, navodi Matić.

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

Komentari

Vaš komentar