Evroposlanik: Spas za Balkan je ulazak u EU, gde nema granica – nema problema

Vesti 31. jan 202322:0057 komentara

"U pregovorima u kojima su obe strane pomalo nezadovoljne može se doći do najboljeg rešenja. Osim moga koje sam predlagao - na prostorima na kojima nema granica nema potencijalnih problema", rekao je u emisiji Njuznajt evropski poslanik iz Hrvatske Predrag Matić, komentarišući pritisak na Beograd i Prištinu da postignu sporazum.

Matić je precizirao da bi njegov odgovor na aktuelnu situaciju bi to da u prostoru u kojem vas niko ne pita za dokumenta nema potrebe za dizanjem tenzija, i kao primer naveo odnos Hrvatske i Slovenije i njihove pogranične nesuglasice.

„U Srbiji je vekovima pravljena legenda o Kosovu. Kada postane bezvizni režim, kada ljudi mogu da dođu na svoja sveta mesta, da posete manastire, a da ih niko na granici ne zaustavlja, ne pita kakve tablice imaju, tad će to biti mnogo lakše i s vremenom će to sesti ljudima“, rekao je Matić.

Upitan o diplomatskim naporima da se postigne dogovor dve strane, sagovornik N1 kaže da Evropska unija želi da zatvori priču, kako dugi igrači iz drugih područja ne bi mogli da „vršljaju okolo i prave potencijalne nerede“.

On objašnjava da iza takve odluke EU stoji činjenica da je „Balkan vekovima najpovoljnije mesto za izazivanje sukoba za rešavanje problema koji se dešavaju hiljadama kilometara dalje od samog Balkana“.

Trenutno je situacija takva da su sukobi hiljadama kilometara od nas, a mogli bi se preliti na naše područje. Evropa želi to da spreči, istakao je evropski poslanik.

Upitan da li je Brisel spreman da ide do kraja i stopira dalje pregovore o pristupanju sa Srbijom, i zamrzne investicije, Matić naglašava da nije Srbija jedina pod takvoim uticajem Evropskog parlamenta i evropskih institucija.

„Isto to radimo prema Mađarskoj i Poljskoj. Iz našeg novčanika novci idu u Srbiju, a Srbija se ponaša onako kako se ponaša. Politički je to sasvim legitimno, ali postoji i druga strana. U ovom trenutku ne možeš biti dobar sa Rusima i sa Ukrajincima, ne možeš biti dobar sa Amerikancima i Kinezima, ne možeš sa Evropom a istovremeno kršiti neka načela i pozivati se na to da želiš ući u EU“, istakao je Matić.

On napominje da je jedini spas celog Balkana ulazak u Evropsku uniju.

Komentarišući zahtev evropskih poslanika da se protiv komesara za proširenje Olivera Varheljija sprovede istraga jer je „mekan na Srbiju“, evroposlanik kaže da je Brisel jedno vreme padao na šarm predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da je i Varhelji bio „malo očaran“.

„Pojednostavio bih – poštujte ono što sve druge zemlje članice poštuju, sve zakone, uslove i dobro došli u Evropsku uniju. Svima će nam biti mnogo bolje“, poručio je Matić.

On kaže da je politička realnost da je Kosovo nezavisna dežava, koju je priznalo više od 20 članica EU, a nisu je priznale „one koje se boje da bi im se isto moglo dogoditi“.

Ističe da bi trebalo što pre ući u EU, jer se narodi Balkana vekovima kolju i ubijaju oko granica, a kada ne bude granica neće biti ni stavljanja „balvana na cestu“.

Komentari

Vaš komentar