Matić: Jovanoviću dati obezbeđenje i skupiti novac za kuću, ako ne – odlazim

Vesti 27. dec 202117:38 > 17:45 9 komentara
Veran Matić
N1

Predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara i član Radne grupe Srbije za bezbednost novinara Veran Matić izjavio je da je na današnjem sastanku te vladine radne grupe zatražio da se novinaru Milanu Jovanoviću vrati policijsko obezbeđenje, kao i da se prikupe sredstva kojima će biti obnovljena njegova pre tri godine zapaljena kuća. "Danas sam upravo to rekao - ako bar deo sredstava ne uspemo da prikupimo u narednih mesec dana, nema razloga da ostanem u toj grupi", rekao je Matić za N1.

Podsećamo, novinar portala „Žig info“ Milan Jovanović izjavio je da je ukidanje prvostepene presude za paljenje njegove kuće, kojom je bio osuđen nekadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, „novi pokušaj njegovog ubistva“ i da je time „pucano u nezavisne medije“.

Povezane vesti

Matić je kada je ukinuta presuda zatražio hitan sastanak Vladine Radne grupe za bezbednost novinara, a danas je on i održan.

Na pitanje da li veruje da je ova odluka suda instruisana od vlasti i pritisaka da se ukine prvostepena presuda, Matić odgovara odrično.

„Ne mislim da je instruisana od vlasti i da ima bilo kakvu vezu sa bilo kakvim političkim nalogom“, rekao je Matić i dodao da to pokazuje činjenica da su proceduralni razlozi uzrok zbog kog je predmet vraćen na ponovno suđenje. I sam tužilac je, ističe on, rekao da stoji iza optužbi, a da je sporna odluka Apelacionog suda, koji je mogao da otvori proces i samo donese presudu, jer su primedbe na prvostepenu presudu – proceduralne i lako otklonjive.

Na današnjem sastanku radne grupe, kako je rekao Matić, odlučeno je da se on nastavi i sutra pošto učesnici nisu uspeli da pronađu mehanizam na koji je moguće pomoći direktno Milanu Jovanoviću da bi se rekonstruisala njegova kuća i nadoknadila šteta koju ima porodica već tri godine jer je izložena problemu zbog spaljivanja kuće.

Matić podseća da kada je kuća zapaljena novinarska udruženja prikupila određena sredstva, ali samo deo. Na sudu je, naime, utvrđeno da je šteta najmanje četiri miliona dinara.

Na pitanje šta ako je čovek koji je zapalio kuću na slobodi, može da očekuje Milan Jovanović i na konstataciju da je NUNS tražio policijsko obezbeđenje za Jovanovića, Matić kaže da vraćanje obezbeđenja Jovanoviću apsolutno jeste tema, kao i strahovi sa kojima je suočena njegova supruga.

„Sa porodicom sam od početka i kad je reč o Jeli (supruzi Jovanovića) i njenom lečenju i obezbeđenju Milana Jovanovića i rešavanju egzistencijalnih pitanja“, rekao je Matić i dodao da je inistirao na pitanju skupljanja sredstava za obnovu kuće jer je sada jasno da Jovanović u naredne dve godine neće doći u situaciju da naplati štetu.

Ističe i da su na radnoj grupu pričali i o samoj ukinutoj presudi, ali da nisu mogli da govore na potpun način jer niko nije dobio celu presudu, već samo sažetak. Članovi radne grupe su, kako dodaje, izrazili i čuđenje da je ta odluka doneta još u novembru.

Matić ističe da je i on lično na sastanku zatražio da se vrati policijsko obezbeđenje Jovanoviću, ali da je pre toga potrebno da i sam Milan Jovanović zatraži procenu bezbednosti, pa da se policija odredi prema tome. Kako dodaje Matić, u narednim danima će se otvoriti ta procedura. „Mislim da je bilo nepotrebno ukidanje policijskog obezbeđenja“, istako je on.

„U ovom slučaju ima nekoliko nivoa zašto je to (obezbeđenje) potrebno jer su optuženi pobednički raspoloženi i u sudnici i posle toga i sada u ovom trenutku i kao da imaju informaciju više šta će se događati nego sam Milan. A Milan i Jela u su u sudnici ponovo viktimizirani. Isto kao i u slučaju Ćuruvija, optuženi imaju neku vrstu samouverenosti da će biti zaštićeni od sistema iz kog su potekli“, kaže Matić.

Na pitanje da li ova presuda pokazuje da su optuženi zaštićeni on kaže da da i da „dokazuje deo toga“.

„Videćemo šta će biti na kraju, ova optužnica pala je na određenim procedurama, ali tužilac je uspeo da dokaže optužnicu“, rekao je Matić i dodao da mi imamo tri presude koje su na prvostepenom nivou osuđujuće, te da je u ovom slučaju policija reagovala dobro da je u ovom slučaju sud napravio probleme i prvostepeni koji je napravio proceduralne greške i Apelacioni sud koji nije vodio računa koliko je važno da se otvori suđenje i završi ga u kratkom vremenskom roku.

Na pitanje šta misli o postupcima kolega koji su napustili radnu grupa za bezbednost novinara jer bezbednost novinara nije poboljšana, on kaže da deli nezadovoljstvo kolega ali da smatra da kao član te grupe ima veći manevarski prostor da svakog meseca može da utiče na predstavnike vlasti da menjaju odluke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare