Matić: Ko i sa kojim ciljem sprečava pokretanje suđenja ubicama Milana Pantića

Vesti 10. jun 202110:30 > 13:5111 komentara
Izvor: N1 info

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, povodom 20. godišnjice od ubistva dopisnika Večernjih novosti Milana Pantića, kaže da kada govori o rešavanju ovog slučaja, ne može u njemu da gleda isključivo pojedinca kao izvršioca i konkretnu privatizaciju kao motiv za Pantićevu likvidaciju. "Kroz sve privatizacije tokom demokratskih promena od 2000-tih na ovamo, vidi se odnos države (pojedinaca u njeno ime, kao nosioca političke vlasti u tom periodu) prema narodu i društvu u celini. Imajući u vidu pretežno negativnu konotaciju pomenutog odnosa, postavlja se pitanje da li je taj pojedinac u tom momentu bio jači od države", pita Matić u pisanoj izjavi.

„Bio je nedodirljiv za onu državu i za onu vlast, toliko je jasno. Ali je daleko veća misterija to što je nedodirljiv i danas. Što je ostao nedodirljiv i za sadašnju državu, za državu koja je osnovala Komisiju za rasvetljavanje ubistava novinara, dakle i ubistva Milana Pantića“, navodi Matić i dodaje da je to ono sa čime niko u Komisiji ne može da se pomiri.

Povezane vesti

On ističe da „doskora nisam prihvatao i mogao da shvatim da i pored toliko informacija i, po mom mišljenju, dokaza, pojedini slučajevi, pa i ovaj, ne dočekaju sudski epilog, odnosno ne uđu u sudsku proceduru“.

„Materijalni dokaz je ključna stvar… Kako doći do materijalnog dokaza nakon ovako, slobodno mogu reći, amaterski urađenog uviđaja prilikom izvršenja krivičnog dela ubistva Milana Pantića pre tačno dvadeset godina… Da li je moguće da je moćan pojedinac iz tadašnje, tzv. demokratske vlasti (Vlade), mogao poslati telefaks postupajućem sudiji u Kragujevcu, sa naređenjem da donese presudu po tim direktivama, a da je samo ročište – potvrda poruke iz tog telefaksa i takve odluke, kojom se privredni gigant o čijoj privatizaciji je pisao kolega Pantić, što je bio neposredan povod za njegovo ubistvo, oslobodi plaćanja računa za potrošeni gas (u vrednosti od 12 miliona dolara)“, ukazuje Matić i pita „da li je dovoljno da u to vreme postupajući tužilac odbaci sve u vezi tog predmeta i time abolira sve učesnike da čak ni Tužilaštvo za organizovani kriminal ne može, ne želi ili iz nekog drugog razloga, ne može da ga ponovo pokrene, iako mu je 2013. godine dostavljena dopuna sa novim dodatnim materijalnim dokazima od svedoka koji je i dao svoj iskaz u tužilaštvu.

On takođe pita da li bi Milan Pantić, koji je pisao o privatizaciji Cementare Novi Popovac u Paraćinu, što ga je, kako navodi, koštalo života, i dalje pisao o tome da je bio svestan težine tih informacija.

„Mislim da bi Milan opet to pisao, možda opreznije, ali bi to bilo napisano i obelodanjeno“, smatra Pantić.

„Nažalost, mora se priznati da i pored svih ovih saznanja, stojimo u mestu u nadi da ćemo pronaći rešenje za izlaz iz ovog lavirinta… Ko, zašto i sa kojim ciljem sprečava da se pokrene sudski postupak i reši jedna od najvećih trauma ovdašnjeg novinarstva? Ovaj odgovor čekaju njegova porodica, medijska i novinarska zajednica, srpsko društvo i međunarodna zajednica. A odgovor najviše zaslužuje stradali Milan koji je samo radio profesionalno svoj posao u nadi da će tako doprineti javnom interesu“, poručuje Matić.

Dopisnik Večernjih novosti Milan Pantić je ubijen 11. juna 2001. godine u ulazu zgrade u kojoj je živeo u Jagodini dok se vraćao iz prodavnice.

Vučić: Dali smo sve od sebe da se slučaj reši

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o 20. godišnjici ubistva Milana Pantića u Jagodini, ocenio da „smo dali sve od sebe“ da se taj slučaj reši, a da je zbog toga i angažovao predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića.

„Angažovali smo gospodina Matića da i komisija i svi drugi, da pomognemo nadležnim organima i pronađemo počinioce i rešimo ubistvo. Verujem da je do određenih pomaka došlo, ali nisam ja taj koji treba da sudim i donosim odluku da li ima dovoljno dokaza, to je na tužilaštvu“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Jagodini.

Rekao je da je bivša vlast „skrivala činjenicu“ da je jedan častan čovek u Jagodini ubijen (Pantić) i nije ga rešila, kao što nije rešila ni slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Istakao je da veruje da će „konačno“ biti rešen slučaj ubistva Pantića.

Vučić je rekao da je on čovek koji se striktno drži pravnih normi.

„Kada bih govorio o jednoj ili drugoj istrazi (ubistvo Pantića i slučaj Palma) ili onome što je neko govorio, mogao bih da kažem da bi do sada bilo najbolje da se sam udavim jer nigde ne bih mogao da se pojavim od silnih laži koje sam o sebi slušao“, rekao je predsednik Srbije.

Komentari

Vaš komentar