Matić pita sud – da li je doneta odluka o oslobađanju Romića i Radonjića?

Vesti 26. apr 202315:37 2 komentara
N1

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić zatražio je od Apelacionog suda da obavesti javnost da li je apelaciono veće donelo odluku o puštanju na slobodu Ratka Romića i Milana Radonjića, nepravosnažno osuđenih u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

POVEZANE VESTI

„Povodom različitih informacija, vezanih za odluku o puštanju na slobodu Ratka Romića i Milana Radonjića, nepravosnažno osuđenih u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, molim Vas da nas po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, obavestite da li je Apelaciono veće u ovom slučaju donelo odluku i koju, u ovoj krivično pravnoj stvari“, navodi se u dopisu Matića Apelacionom sudu.

Matić pita i „zbog čega svoju odluku veće nije javno saopštilo“.

„Odnosno, obavestilo javnost o tome, naročito što za ovaj slučaj vlada veliko interesovanje javnosti“, upitao je Matić.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu je 19. aprila ukinuo meru zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora – „nanogice“ nekadašnjim pripadnicima Resora državne bezbednosti Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, optuženim za učešće u ubistvu novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Prema oceni Apelacionog suda, s obzirom da su procesne mere za obezbeđenje prisustva Romića i Radonjića i nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka primenjivane duže od devet godina, ne postoje okolnosti koje bi ukazivale da je mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora neophodna.

Navedeno je da, i pored značajnog interesovanja, više ne postoji uznemirenje javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka, kao razlog zbog kojeg je procesna mera do sada egzistirala.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je nedavno jednoglasno utvrdio da su neopravdano dugim boravkom u pritvoru Radonjiću i Romiću povređena prava garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima – pravo na slobodu i bezbednost i pravo da sud brzo odluči o zakonitosti pritvora.

Zbog toga je Evropski sud odlučio da država Srbija treba Radonjiću i Romiću da isplati po 1.000 evra na ime nematerijalne štete.

Njih dvojica žalila su se Evropskom sudu jer su skoro tri i po godine proveli u pritvoru, kao i zbog dužine postupka pred Ustavnim sudom za preispitivanje njihovog pritvora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare