Matić: Poruka ekipi N1 govori o tome kako crkva zamišlja svoj položaj u državi

Vesti 05. jan 202115:15 > 15:2833 komentara
Izvor: N1

Cinična poruka funkcionera Eparhije Bačke novinarki N1, da mogu da se "žale upravi vodovoda", najbolje govori o tome kako crkva zamišlja svoj položaj u ovoj državi – "možemo da radimo šta god hoćemo, kome god da se žalite, mi smo iznad institucija, sistema i zakonskih regulacija i obaveza koje propisuje pravna država", ocenio je novinar Veran Matić jučerašnji događaj kada ekipi N1 nije dozvoljeno da prisustvuje parastosu i obeležavanju godišnjice Racije u Bačkoj koja je održana u Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu.

„U jučerašnjem incidentu u Srbobranu ekipi televizije N1 onemogućeno je da uđe u portu crkve Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg tokom obeležavanja godišnjice Racije u Bačkoj. U pitanju je bio događaj od javnog značaja kojem su prisustvovali predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor i predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović, koji su odali poštu žrtvama Racije u Bačkoj prilikom koje su 1942. godine mađarski fašisti ubili 4.500 ljudi – Srba, Jevreja i Roma. Argumentacija sekretara Bačke Eparhije kojom je pravdao ovakvu odluku bila je dodatno pojačana stavom da ‘N1 nema šta da traži u portama Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Eparhije Bačke, tačka’. Da, tačka“, napisao je Matić u autorskom testu na portalu javniservis.net.

Dodaje da u januaru 2021. godine to izgovara visoki predstavnik crkve koji se oseća dovoljno moćnim da u prisustvu najviših predstavnika pokrajinske vlasti to izgovori i da mu se niko ne suprotstavi.

„Poštujem autononomiju crkve ali ne može se zaobići odgovornost i ćutanje Pastora i Mirovića koji su pristali da godišnjicu Racije kao događaj od javnog značaja obeleže na mestu gde se selektivno puštaju mediji. I gde se stavlja ovakva vrsta tačke. Oni takođe snose odgovornost jer su učestvovali u pozivanju medija na ovaj važan događaj, uključujući i N1“, naglasio je Matić.

Povezane vesti

Kaže da je crkva moćna i uticajna, ali podseća da je „Republika Srbija sekularna država u kojoj važe Ustav i medijski zakoni koji definišu šta je javni interes“.

„A juče je postojao javni interes da se izveštava o godišnjici Racije i njenom obeležavanju. Makar zbog očuvanja uspomene na 4.500 nevinih žrtava“, navodi Matić.

Nikakva „trajna medijska hajka“ koju, po rečima SPC, vodi N1, ne može biti opravdanje za ovakvo ponašanje zbog kojeg su reagovala novinarska i medijska udruženja. Zato je i ANEM insistirao da se zvaničnici ograde od ovakvih stavova domaćina iz Bačke epathije, dodaje.

„Ne verujem da će se ograditi, jer znam koliki uticaj na glasače ima crkva, čiji pojedini predstavnici na ovakav način zloupotrebljavaju svoj položaj. Ali moraju da znaju da je u pitanju drastičan oblik ograničavanja prava na rad redakcije N1, diskriminacija i ničim argumentovana kleveta protiv ove medijske kuće. Cinična poruka funkcionera Eparhije Bačke pristojnoj novinarki, da mogu da se ‘žale upravi vodovoda’, najbolje govori o tome kako crkva zamišlja svoj položaj u ovoj državi – drugim rečima, možemo da radimo šta god hoćemo kome god da se žalite, mi smo iznad institucija, sistema i zakonskih regulacija i obaveza koje propisuje pravna država“, naglasio je Matić.

Prema njegovim rečima, to je takođe i otvoren prostor za satanizaciju redakcije N1, kojoj se, kako kaže, ničim obrazloženo pripisuje delovanje protiv SPC i pravoslavlja.

„Što je svakako deo onoga što se definiše kao ugrožavanje bezbednosti putem stvaranja atmosfere netrpeljivosti prema određenim novinarima i određenim medijima“, objašnjava i kaže“ „To je jednostavno nedopustivo“.

SINOS: Nezakonita diskriminacija ekipe TV N1

Sindikat novinara Srbije protestuje što je u ponedeljak u Srbobranu uskraćeno pravo na rad televizijskoj ekipi N1 prilikom obeležavanja godišnjice racije mađarskih fašista tokom Drugog svetskog rata.

„Selektivnom zabranom, jedino ekipi TV N1 da snimi događaj – a dozvolom svim ostalim predstavnicima medija da rade svoj posao – predstavnici crkve su grubo povredili član 4 stav 2 Zakona o javnom informisanju u kojem se navodi da je ‘zabranjena neposredna ili posredna diskriminacija urednika medija, novinara I drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti I uverenju ili drugom ličnom svojstvu2“, navodi se u saopštenju sindikata.

Objašnjenje crkvenog lica na kapiji porte da „ima pravo da zabrani pristup događaju, novinarki i snimatelju TV N1 jer je događaj na privatnom posedu“ ne može da suspenduje primenu Zakona o informisanju I njenu odredbu o zabrani diskriminacije, dodaju.

Sindikat novinara ponovo je skrenuo pažnju na neophodnodst stvaranja uslova u društvu u kojima će novinarima i medijskim radnicima biti omogućeno da profesionalno rade svoj posao, čime će, kako kažu, građanima biti pružena prilika da se informišu iz različitih izvora.

Komentari

Vaš komentar