Matić: Presuda evropskog suda nema nikakav uticaj na suđenje za ubistvo Ćuruvije

Vesti 05. apr 202314:22 0 komentara
veran matić
N1

"Nepravosnažna presuda Evropskog suda za ljudska prava kojom je optuženima za organizovanje i realizaciju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Ratku Romiću i Milanu Radonjiću, dodeljena naknada nematerijalne štete u iznosu od po 1000 evra zbog dužine trajanja pritvora i zbog trajanja postupka pred Ustavnim sudom o toj žalbi, nema nikakav uticaj na samo suđenje za koje su optuženi - za ubistvo Slavka Ćuruvije", kazao je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u predmetu „Radonjić i Romić protiv države Srbije“ zaključivši da je u procesu protiv dvojice nekadašnjih visokih službenika državne bezbednosti Milana Radonjića i Ratka Romića, prvostepeno osuđenih za ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije 1999. godine, prekršen član 5 stav 3 (pravo na slobodu i bezbednost) Evropske konvencije o ljudskim pravima kao i povredu člana 5 stav 4 (pravo da sud brzo odluči o zakonitosti pritvora).

„Ta presuda nije od značaja za činjenice i dokaze koji su izvedeni u postupku, a time ni za donošenje konačne presude u slučaju ovog brutalnog ubistva. Takođe, ta odluka ne može da umanji njihovu odgovornost, koja je nesumnjivo utvrđena u dve prvostepene presude kojima je Radonjiću i Romiću već izrečena kazna zatvora od 30 i 20 godina za ovaj težak zločin“, napisao je Matić.

On podseća da „prvostepeno veće suda za organizovani kriminal nije postupilo po navodima i instrukcijama Apelacionog veća, već je donelo potpuno identičnu presudu čime je ovaj proces dodatno i nepotrebno produžen“.

POVEZANE VESTI

„Za naše društvo je ključna presuda za ubistvo novinara i adekvatno kažnjavanje odgovornih, a ne dužina trajanja njihovog pritvora, koja spada u domen ljudskih prava optuženih u ovom predmetu. Da li je pritvor trajao duže nego što je trebalo je pitanje za Evropski sud koji je doneo ovakvu odluku, kao i za domaće pravosuđe koje je razmatralo trajanje njihovog pritvora“, kaže Matić.

Dodaje i da su sve okolnosti vezane za slučaj ubistva Slavka Ćuruvije koje su rasvetljene u dosadašnjem toku postupka ukazuju da je „državni bezbednosni aparat najbrutalnije i najbezobzirnije zloupotrebljen za ubistvo novinara zbog argumentovane kritike tadašnjeg režima“.

Nepravosnažno osuđeni Radonjić i Romić podneli su 2016. godine predstavku Evropskom sudu za ljudska prava protiv svoje države od koje su svojevremeno dobili mnoge privilegije. Odluka je doneta nakon gotovo sedam godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!