Matić traži hitan sastanak Radne grupe zbog ukidanja presude Simonoviću

Vesti 24. dec 202120:35 > 22:21 12 komentara
N1

Član Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara Veran Matić uputio je inicijativu Ani Brnabić i ostalim člamovima tog tela, da se u ponedeljak sastanu povodom ukidanja prvostepene presude u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i vraćanja na novo suđenje, i razmotre posledice te odluke i mere koje Radna grupa treba da preuzme.

Matić je podsetio da je slučaj paljenja kuće Milana Jovanovića prioritetan u radu Radne grupe. Naglasio je i da je Radna grupa već razgovarala o direktnoj pomoći za obnovu Jovanovićeve kuće i nabavci opreme koja je uništena, ali da, iako je postignuta načelna saglasnost oko formiranja neke vrste fonda za takve slučajeve, ništa nije urađeno.

„Mislim da je neophodno da hitno bude realizovana pomoć za potpunu obnovu kuće kao prvi korak u ublažavanju posledica i ove odluke Apelacionog suda. Podsećam da je tri godine od paljenja kuće, da toliko traju posledice, da ko zna koliko će još trajati proces, da kolega Jovanović ima više od 70 godina i različite bolesti, da je njegova supruga od te noći ne može da spava…“, naveo je Matić.

Istakao je i da su Milan Jovanović i njegova supruga kao žrtve, tokom sudskog postupka, dodatno viktimizirani od optuženih i njihovih advokata.

Fondacija Slavko Ćuruvija šokirana odlukom Apelacionog suda

Ivana Stevanović, direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija, za N1 kaže da je šokirana odlukom suda da ukine prvostepenu presudu i time što će novinar Milan Jovanović i njegova supruga morati da ponovo prolaze kroz isti proces.

Fondacija Slavko Ćuruvija prethodno je saopštila da se tri godine nakon požara u kome su Milan i njegova supruga Jela Deljanin izgubili sve što su imali, i nakon skoro dve godine prvostepenog postupka, odlukom Apelacionog suda ovaj slučaj se vraća na početak.

„Ova činjenica uznemirava tim pre što su Milan i Jela, već narušenog zdravlja, tokom prvostepenog postupka pretrpeli brojne pokušaje opstrukcije i sekundarnu viktimizaciju. To suđenje, u kome su advokati odbrane u mnogo navrata zamenili uloge žrtava i optuženih, dodatno je traumatizovalo oštećene, o čemu je Milan u više navrata i javno govorio“, podseća Fondacija u saopštenju.

Odluka Apelacionog suda, upozoravaju iz Fondacije, znači da Milan i Jela treba ponovo da prođu kroz istu agoniju kroz kakvu su prolazili tokom prethodne dve godine. Ona takođe znači i odlaganje mogućnosti da Milan Jovanović pokrene imovinsko pravni spor, u kome bi mu bila nadoknađena šteta koju je pretrpeo, ističe se u saopštenju.

Ocenjuje se i da je odluka Apelacionog suda još jedna u nizu koja odlaže pravdu za novinare, ovog puta za jedan od najtežih zločina protiv novinara u poslednjoj deceniji.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je na četiri godine i tri meseca zatvora bio osuđen bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović zbog optužbi da je ostale optužene podstrekavao da zapale imovinu novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare