Medenica: Nevakcinisanje je problem elementarnog izostanka solidarnosti

Vesti 03. avg 202109:24 > 10:07 158 komentara

"Neprihvatljivo mi je da danas građani i dalje neće da se vakcinišu i ne razmišljaju o tome da eventualno ponovno zatvaranje čitave profesije dovodi u egzistencijalnu krizu", poručuje dramski kritičar i pisac Ivan Medenica.

Kako je rekao u društvu relativizujemo i stvara se utisak da ćemo biti pobednici nad pandemijom.

„A kakve su ekonomske posledice, neke delatnosti su veoma ugrožene, problem s nevakcinisanjem je problem elementarnog izostanka solidarnosti. Vi možete da imate neke rezerve prema vakcinama, ali je činjenica je da šest meseci nemate prepoznate neke katastrofalne posledice vakcinacije. Meni je neprihvatljivo da danas građani i dalje neće da se vakcinišu“, rekao je Medenica.

Govoreći kako se kultura „dešava“ u vreme pandemije, Medenica je rekao da se još ne može sagledati kakve će biti ekonomske i socijalne posledice i dodaje da će sektor kulture biti ugrožen, a da su neke kolege posledice već osetile.

„Kada je finansijski aspekt u pitanju ja uvek moram da počnem s tim da u Bitefu nećemo da se žalimo, što ne znači da imamo dovoljno novca, ali kada uporedimo budžet s onim što imaju kolege koje se bave sličnom delatnošću, ne želimo da se žalimo. Pripreme Bitefa su išle otežano, jer sve što danas planirate sutra može da se dovede u pitanje. Problem je što mere koje se planiraju često ne prepoznaju specifičnost klulturne proizvodnje, stalno moramo da interpretiramo šta mere znače. Presečem se kad kaže neko iz Kriznog štaba kaže da će festivali biti odloženi, onda shvatite da se to ne odnosi na pozorišne festivale, već na velike festivale. Pitanje je kako će posledice pandemije utiacati na pozorišni život. Nije moguće predvideti, ali je moguće imati zle slutnje“, dodaje Medenica.

On napominje da je funkcija kulture od suštinskog značaja za emancipaciju društva – za obrazovanje, razvoj sistema vrednosti.

„Jeste se Jugoslavija zaduživala i verovatno mi i dan danas trpimo posledeice nekih nerealnih ekonomskih procena, ali treba videti šta je u tom jednom relativno kratkom peridou ekonomske, socijalne i kulturne ekspanzije postignuto. Ne shvatamo da u krizi društva živimo 30 godina, a taj period prosperiteta u Jugoslaviji je bio kraći od toga. Ti zlatni periodi u istoriji nisu trajali mnogo dugo. To nije samo kulturni prosperitet, već i socijalni, društveni. Šta je sve izgrađeno, domovi kulture, muzeju, hotelska infrastruktura. U jakom kratkom periodu je došlo i do kulturnog proboja. Ne treba da smetnemo s uma da to nije bilo demokratsko društvo, ali je bilo nedemokratsko društvo koje je iznedrilo progresivne vrednosti u mnogim oblastima. Mi i danas baštinomo mnoge vrednosti koje su tada postavljene“, kaže Medenica.

Dvostruko izdanje Bitef festivala održaće se u Beogradu od 13. do 25. septembra, a Medenica je najavio ambiciozni glavni program od 14 predstava i mnoštvo pratećeg programa.

„Akcenat će bti na nečemu što nije samo goruće globalno pitanje, već i lokalno, a to je ekološka katastrofa“, kaže.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare