Medenica: Ovo društvo nema vremena, pod hitno zauzeti pravedan odnos prema ratu

Vesti 05. okt 202222:36 45 komentara

Teatrolog i umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica ocenio je da bi ljudi u Srbiji, da bi uspostavili ispravan moralno-politički odnos prema ratu u Ukrajini, morali da se okrenu prema sebi i da uspostave ispravan odnos prema onome što se u našoj zemlji dešavalo 1990-tih, a što nismo uradili 30 godina.

On je u emisiji Newsnight N1 rekao da misli da rat u Ukrajini fokusira problem i da se stvari možda neće razrešiti ali da postaje jasnije zašto građani Srbije u tolikom procentu podržavaju Putinov režim. To je, ističe Medenica, tako zato što političke elite u Srbiji od 5. oktobra nisu dozvolile da kao građani, uz manje oscilacije u vreme Đinđića, sagledamo zašto smo 1999. godine bombardovani.

Povezane vesti

Medenica navodi da bombardovanje jeste bilo etički i politički neprihvatljivo, ali da je imalo neki svoj povod.

„Zašto smo bili bombardovani? Šta je Miloševićeva Srbija radila na Kosovu? To kod mladih generacija počinje da se gubi iz svesti…Prosečan građanin Srbije u nedostatku pravih informacija pravi neverovatnu simplifikaciju“, rekao je Medenica i dodao da kada ga saradnici iz inostranstva pitaju odakle tolika podrška Putinu u Srbiji odgovori da građani Srbije smatraju da „Putin vodi rat protiv NATO koji je nas bombardovao 1999, a da je Ukrajina tu kolateralna šteta“.

„To je ta simplifikovana srpska formula“, objašnjava teatrolog.

On je naglasio i da je dobro da je govor Marine Davidove, ruske kritičarke i umetnice na BITEF-u otvorio širu društvenu debatu jer misli da ovo društvo nema vremena i moramo pod hitno da uspostavimo pravedan odnos prema ratu u Ukrajini.

„Ne sme se smetnuti sa uma ko je prvi počeo“

Medenica navodi i da je očigledno da su u svetu na delu nove geostrateške podele i da ne bi voleo da ostanemo iza druge strane nove gvozdene zavese.

„Odgovornosti su uvek podeljene, ali ne sme se smetnuti sa uma ko je prvi počeo“, rekao je teatrolog i dodao da koliko god da se smatra da je Rusija bila provocirana decenijama unazad od NATO, činjenica je da je sada granicu prešla Rusija, kada je napala suverenu nezavisnu zemlju.

„Mislim da bi od toga trebalo početi u svim procenama“, rekao je Medenica i dodao da smo mi kao društvo skloni teorijama zavere i nećemo da prihvatimo realnost, a realnost je da je Rusija napravila agresiju.

Pre svega, treba govoriti o običnim građanima, mladićima koji se regrutuju i ne žele da idu rat, o broju izbeglica iz Rusije koje masovno beže jer ne žele da budu mobilisani, ističe Medenica, ali ukazuje i na drugi problem, da ćete u našim medijima čuti da je to spinovanje.

„Stalno se govori o spinovanju koje dolazi iz zapadnih centara moći, a ne uzimaju se u obzir vlasničke strukture medija i njihova transparentnost. Vaša kuća je što se toga tiče transparentna, zna sa kojim medijskim kućama u svetu povezana i u smislu vlasničke strukture je jasno gde je pozicionirana“, rekao je Medenica i dodao da pored Russia Today i Sputnjika, koje su ruske medijske kuće, ne znate koliko ima ruskih interesa koji se ostvaruju na netransparentne načine u medijima.

„To treba da se osvesti, da su ruski interesi ovde neuporedivo veći nego što nam se čini, a da se ostvaruju na netransparentne načine…Putinovoj Rusiji u ineteresu je da se ovaj region maksimalno destabilizuje i nestabilna sitaucija u Evropi proširi izvan konteksta rata koji se vodi Ukrajini“, naglasio je.

Ponosan što je BITEF skrenuo pažnju na položaj ruskih disidenata

Ističući da je veoma zadovoljan rezultatima ovogodišnjeg BITEF-a, odlukama svih žirija, posetom gledalaca, medijskom pažnjom, kao i brojem stranih gostiju.

Kaže i da je BITEF otkako ga osmišljava, ali i po tradiciji, uvek bio festival društveno osvešćen i angažvan.

Ranijih godina u fokusu su bili ekološka, migrantska kriza, novi autoritarni pokreti u Evropi i svetu, a ove godine tema su bili rad i radna prava, uviđajući da se nedovoljno tretiraju ekonomske i socijalne posledice pandemije koronavirusa.

Gostovanje Marine Davidove bilo je, sa druge strane, kaže Medenica, dodatni društveni angažman do kog je njemu lično bilo veoma stalo, a naišao je i na podršku tima BITEF-a – da simboličkim gestom zauzmu stav prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Istakao je da ni Marina Davidova, ni drugi ruski umetnici koji su gostovali na BITEF-u u poslednjih 25 godina nisu podržali rat u Ukrajini, a neki su bili i primorani da napuste Rusiju.

Ocenio je da je čudno da u slobodnim medijima nije bilo bavljenja tim aspektom rata i dodao da je ponosan da je BITEF skrenuo pažnju na položaj ruskih disidenata.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare